TÜRKİYE'NİN KEKİK AMBARINDA REKOLTE DÜŞÜŞÜ BEKLENİYOR

Türkiye’de kekik üretiminin yüzde 92'sinin yapıldığı Denizli'de, hasada başlanırken; Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bu yıl yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle kekikte yüzde 15 ile 20 arasında rekolte kaybı beklediklerini ifade etti.

GÜRKAN GÖK 

‘Türkiye’nin kekik ambarı’ olarak anılan Denizli’de hasat dönemi başladı. Kurban Bayramı’ndan birkaç gün öncesinde başlayan hasat dönemi tam gaz devam ederken, bu yıl yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle rekoltede bir düşüş olması bekleniyor. Türkiye’de kekik üretiminin yüzde 92'si, ihracatının ise yüzde 80’inin karşılandığı Denizli’deki kekik üretimine ilişkin konuşan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Geçtiğimiz aylarda yaşanan aşırı yağışlar ve dolu, kekik üretimini de etkiledi. Kekik, hem yağmurdan hem de doludan etkilendi. Bu yıl aşırı yağışlarla bitkinin dip yaprakları döküldü. Bu nedenle kekik rekoltesinde düşüş bekliyoruz. En az yüzde 15-20 arasında rekolte düşüşleri olur diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN KEKİK AMBARINDA REKOLTE DÜŞÜŞÜ BEKLENİYOR

“GEÇEN YILKİ MAHSULÜN YÜZDE 40’I ÇİFTÇİNİN ELİNDE”

Kekik fiyatlarına da değinen Gemici; “Geçtiğimiz sezonda kekik fiyatları 25-28 TL ile başladı. Daha sonrası bu rakamlar 12 ile 14 TL’ye kadar geriledi. Bu yıl ise hala fiyatlarda bir kımıldama yok. Bu da çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Zaten çiftçinin elinde geçen yıldan da mahsul var. Geçen yılki mahsulün yaklaşık yüzde 40’ı çiftçinin elinde kaldı. Çiftçilerimiz zor durumda” şeklinde ifade etti.