TÜKETİCİ KREDİ FAİZLERİ ARTTI

Bankalar, bireysel kredilerde faiz oranlarını artırarak yeni haftaya başladı. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, yıllık ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 40'a kadar yükseldi ve bazı bankalarda yüzde 60 seviyelerine çıktı. Aynı zamanda, TL mevduat faizleri ise yüzde 40'ın altına düştü.

GÜRKAN GÖK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilerin altında kalan politika faiz artışının ardından, bankacılık sektöründe faizlerde hareketlilik yaşandı. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, tüketici kredi faizleri yükselirken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Ticari kredilerde ise Merkez Bankası'nın belirlediği faiz üst limiti devam ettiği için politika faizi kadar bir güncelleme yapıldı, ancak kaynaklara göre ticari kredilerde hala sınırlı arz bulunuyor. Kamu bankalarında faizlerin en az 70 baz puan arttığı, özel bankalarda ise artışın 50 baz puanı geçtiği belirtiliyor.

70 BİN LİRAYA KADAR OLAN KREDİ TALEPLERİ YOĞUN

Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, ticari kredilerde kullanıma sunulan kredi miktarı sınırlı ve arz oldukça düşük seviyede devam ediyor. Hatta bazı kaynaklar, "ticari kredi verilmiyor" dedi. İhtiyaç kredilerinde ise kamu bankaları öncülüğünde faizler yükseldi. Bir süredir kamu bankaları, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredilerini aylık yüzde 1,94 faiz oranıyla, yaklaşık yıllık yüzde 25 bileşik faizle sağlıyordu. Ancak bu haftadan itibaren kamu bankaları, ihtiyaç kredisi faizini yüzde 2,64'e çekti ve böylece yıllık bileşik faiz oranı yaklaşık yüzde 32'nin üzerine çıktı. Özel bankalarda ise faiz oranları bankalara göre farklılık gösteriyor. Kaynaklara göre, özel bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranları bu hafta itibarıyla yüzde 2,90 ile yüzde 5 arasında değişti.

MEVDUAT FAİZ ORANLARI YÜZDE 40'IN ALTINA DÜŞTÜ

Bir bankacılık sektörü kaynağı, ihtiyaç kredi faiz oranının yüzde 4,2 seviyesinde olduğunu, ancak piyasada ihtiyaç kredi faizlerinin yüzde 40'ın üzerine çıktığına dikkat çekti. Bu artışı gereksiz bir tepki olarak nitelendiren kaynak, ihtiyaç kredi faizinin mevduat faizinin gelecekteki seviyesine göre belirleneceğini ifade etti. Uzun bayram tatilinden önce mevduat faizlerinin düştüğünü ve yüzde 40'ın altına indiğini söyleyen bankacılık kaynağı, tabela faiz oranlarının gerektiğinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Bir diğer bankacılık sektörü kaynağı, mevduat faizlerinde düşüş, kredi faizlerinde ise yükseliş trendi olduğunu vurgulayarak ticari kredilerde zaten sınırlı arz bulunduğunu ifade etti. Bireysel tarafta kredi faizlerinin yükseldiğini ve aylık yüzde 3,25'e çıkan faiz oranlarının yaklaşık olarak yıllık yüzde 47'ye ulaştığını belirtti. Bazı bankaların yüzde 5 aylık faiz uyguladığını söyleyen bankacılık sektörü kaynağı, bu oranların 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri için geçerli olduğuna dikkat çekti.

İHTİYAÇ KREDİLERİNDE VADE SÜRELERİ 12 AY İLE SINIRLI

Kaynaklar, vadelerin kısaldığına dikkat çekerek, ihtiyaç kredilerinin 12 ay vadeli olarak sağlandığını ve regülasyonların yeterince esnemediği için bankaların kredi faizlerini yukarı çektiğini vurguladı. Mevduat tarafında ise gevşeme olduğunu belirten sektöre yakın bir kaynak, TL mevduat faizinin yüzde 40'ın altına düştüğünü belirtti. Kaynağa göre, yüksek miktarda mevduatlarda bile yüzde 35-38 arasında faiz uygulanıyor. Hatırlanacağı üzere, birkaç ay önce bankalar, yüksek miktarda mevduatlara yüzde 60'a varan TL mevduat faiz oranları teklif ediyordu.

Ayrıca, 70 bin lira üzeri ihtiyaç kredisi arzının da sınırlı da olsa başladığını belirten bankacılık sektörü kaynağı, aylık faiz oranının yüzde 5-6'ya çıktığını vurguladı. Bazı özel bankaların ise 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredilerinde bile yüzde 5 faiz uyguladığına işaret etti.

KONUT VE TAŞIT KREDİSİ FAİZLERİ DE YÜKSELDİ

İhtiyaç kredisi faizlerinin yanı sıra, kamu bankalarında konut ve taşıt kredisi faizleri de artırıldı. Konut kredisi faizi aylık yüzde 1,36 seviyesindeyken bu haftadan itibaren yüzde 2,19'a kadar çıkarıldı. Taşıt kredisi faizi ise yüzde 1,67 seviyesinden aylık yüzde 2,45'e yükseltildi. Özel bankalarda ise konut kredisi faizleri aylık yüzde 2,5 ile yüzde 4,09 arasına çekildi. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2,59 ile yüzde 4,89 arasında artış yaşandı. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, 500 bin liranın üzerinde konut kredisi arzı hala sınırlı düzeyde bulunuyor.