EMEKLİ VE MEMURUN 6 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

Aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere yapılacak zam oranları da merak ediliyor. Açıklanan haziran ayına ilişkin enflasyon verileriyle birlikte memur ve emeklilere bu ay yapılacak asgari zam oranı belli oldu.

MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aylık enflasyon rakamları, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı yakından ilgilendiriyor. Memur ve memur emeklileri enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon farkı kadar her yıl Ocak ve Temmuz döneminde 2 kez zam alıyor.

TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran ayında yüzde 3,92 arttı, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, yıllık bazda yüzde 38,21 oldu. TÜİK'e göre TÜFE ocak ayında yüzde 6,65, şubat ayında yüzde 3,15, mart ayında 2,29, nisan ayında yüzde 2,39, mayıs ayında yüzde 0,04 olurken, haziran ayına ilişkin açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte, 6 aylık zam oranı belli oldu.

İlk 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak gerçekleşirken memur ve emeklilere temmuz ayında yapılacak zam oranı, enflasyonun üzerinde verilmesi öngörülen refah payının eklenmesiyle netlik kazanacak. Memur-Sen Genel Kurulunda 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilerin aylıklarında düzenleme yapılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında enflasyon farkının yanında, refah payı artışını da dikkate alan bir düzenleme yapacaklarını kaydetmişti.

YÜZDE 16,89 İLE YÜZDE 19,77 ORANINDA ZAM

İlave refah payı verilmemesi halinde SSK ve Bağkur emeklilerinin 6 aylık enflasyon verilerine göre alacağı asgari yasal zam yüzde 19,77 olurken, memur ve memur emeklilerine temmuz ayında yüzde 6 toplu sözleşme zammının yanı sıra enflasyon farkı verilecek. Memurlar ikinci 6 ayda yüzde 6'lık sözleşme zammına ek olarak yüzde 10,89'luk enflasyon farkı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri yüzde 16,89'luk zamma hak kazandı.

GÖZLER VERİLECEK REFAH PAYINDA

Enflasyonun açıklanmasıyla birlikte 6 aylık zam oranları yüzde 20'nin altında kalırken, gözler verilecek refah payına çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimler öncesinde en düşük memur maaşının temmuzda 22 bin liraya çıkarılacağını, emekli aylıklarının da bu oranlarda artırılacağını kaydetmişti. En düşük memur maaşının 12 bin 632 liradan 22 bin lira seviyesine çıkması için yüzde 74 oranında zam yapılması gerekiyor.

Memur ve emeklilere kesin zam oranı refah payı eklenmesiyle netleşecek. Memur ve emekli aylıklarına yapılacam artışa ilişkin kanun teklifi bugün Meclis'e sunulacak.