MALİ TATİL BAŞLADI

Ülkemizde 2007 yılında yasalaşarak yürürlüğe giren Mali Tatil Kanunu, bu yıl 4-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak. Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Sarıgöl, dün başlayan Mali Tatilin, 1 milyonu aşkın muhasebe camiası için büyük önem taşıdığını söyledi.

OSMAN NURİ BOYACI

5604 sayılı Kanunu’na göre; her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar mali tatil uygulandığını belirten Denizli SMMMO Başkanı Mehmet Sarıgöl, bu yıl mali tatilin 4 Temmuz’da başladığını, 20 Temmuz’a kadar süreceğini söyledi. 

Mali Tatilin vergi mükelleflerine, işverenlere, sigortalılara, dolayısıyla hem devlete, hem de kamuya hizmet üreten, sayıları 1 milyonu aşkın muhasebe camiası için büyük önem arz ettiğini ifade eden Sarıgöl, “Kamu harcamalarının en temel kaynağı vergidir. Vergi, yurttaşlık görevidir. Bu bilinçle; vergi ödevini yerine getiren vergi mükellefleri ile onların bu ödevlerinin yerine getirilmesinde sorumluluk üstlenmiş mali müşavirler, meslek mensupları, Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kamu idaresi çalışanlarına yılda bir defa da olsa bir nebze nefes aldıracak olan Mali Tatil’i önemsiyoruz. Mesleğimiz için önemli bir kazanım olan Mali Tatilin gerçekçi ve yaşanılabilir bir şekle kavuşturulması için de mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu vesileyle, Mali Tatilden kaynaklı kısıtlanmış haklarımızın tekrar kazanılabilmesi için her platformda olacağız” dedi.

20 TEMMUZ'A KADAR SÜRECEK

BANKALAR VE FİNANS KURULUŞLARINDAN DUYARLILIK İSTEDİ

Mali Tatil süresince; bankaların ve finans kurumlarının mükelleflerden istemiş oldukları mali tablolar konusunda daha duyarlılık göstermelerini isteyen Sarıgöl, “Vergi mükelleflerinin ve meslek mensuplarımızın kısa süre de olsa tatil yapmalarının sağlanması ve tatilin amacına ulaşabilmesi için Mali Tatil kapsamında olmayan, kamu kurum ve kuruluşlarının bu sürede belge ve bilgi istemleri konusunda daha duyarlı davranacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

20 TEMMUZ'A KADAR SÜRECEK

BEYANNAME VE BİLDİRİMLER TAKİP EDEN AY VERİLMELİ

Mali tatilin gerçek anlamını bu süre içerisindeki tüm beyanname ve bildirimlerin izleyen ayın bildirimleri ile birleştirilerek yapılmasının sağlanması halinde bulacağını ifade eden Sarıgöl, “
Mali Tatil dolayısıyla; işlerini yaptığımız, vergi mükellefleri ile sosyal güvenlik yükümlülerinin ödevlerini her yıl olduğu gibi sağlıklı olarak yerine getirebilmeleri ve aksatmadan yürütmek üzere, gerek odamızda, gerekse il merkezi ve ilçelerimizdeki muhasebe bürolarımızda gerekli tedbirler alınmıştır. Ayrıca Mali İdare, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde, Mali Tatilin sorunsuz uygulanması noktasında gerekli görüşmeler yapılmıştır” açıklamasını yaptı.