CARİ AÇIK MAYIS'TA 8 MİLYAR DOLAR

​​​​​​​Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı mayıs ayında beklentilerin üzerinde 7,93 milyar dolar açık verdi. Beklenti ise 6,8 milyar dolar açık vermesi yönündeydi. Yıllıklandırılmış olarak, cari açık 59,96 milyar dolar oldu. Ocak-mayıs döneminde ise cari açık 37,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Net hata ve noksan mayıs ayında -7,4 milyar dolar olurken, ocak-mayıs döneminde -13,69 milyar dolar oldu.

Açıklamaya göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10,48 milyar dolar olarak gerçekleşirken, hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3,85 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3,05 milyar dolar olarak kaydedildi. Birincil gelir dengesi kalemi 1,32 milyar dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 9 milyon dolar net giriş kaydetti.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 89 milyon dolar olarak kaydedilirken, portföy yatırımları 1,41 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 630 milyon dolar ve 90 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 52 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirirken, diğer sektörler 102 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4,01 milyar dolar net artış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise yabancı para cinsinden 59 milyon dolar net artış, Türk lirası cinsinden 63 milyon dolar net azalış olmak üzere toplam 4 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, hükümet 49 milyon dolar net geri ödeme, bankalar ve diğer sektörler ise sırasıyla 725 milyon dolar ve 37 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 16,58 milyar dolar net azalış oldu.