TÜM KREDİ FAİZLERİ ZIPLADI

Son iki haftada, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından Türk lirası cinsinden kredi faizleri hızla yükseldi. İhtiyaç kredileri faizi 6.43 puan artışla yüzde 47.95'e, kurumsal kredi kartı ve ticari kredilerin dışındaki ticari kredi faizi ise 10.13 puan artışla yüzde 25.23'e ulaştı.

SELAMİ AYDIN

Merkez Bankası verilerine göre, 7 Temmuz haftasında kurumsal kredi kartı ve kredili mevduat hesabı hariç olmak üzere ticari kredi faizleri yüzde 25.23'e yükseldi. Böylece Merkez Bankası'nın 22 Haziran toplantısından sonraki iki haftada ticari kredi faizindeki artış 10.13 puan oldu. İhtiyaç kredisi faizi ise 7 Temmuz haftasında yüzde 47.95'e çıktı. PPK toplantısından sonraki iki haftada ihtiyaç kredi faizindeki artış da 6.43 puana ulaştı. İhtiyaç kredi faizi en son 6 Haziran 2003 haftasında yüzde 48.35 seviyesindeydi. TL cinsinden ticari kredi faizi de 46 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Merkez Bankası, yüksek enflasyon ortamında politika faizini düşük tutma politikasını Haziran ayı Para Politikası Kurulu toplantısında değiştirdi. PPK'dan çıkan 6.5 puanlık faiz artışıyla politika faizi yüzde 15'e yükseldi. Bu artış, Merkez Bankası'nın referans faiz oranını yükselttiği için bankaların ticari ve ihtiyaç kredilerinde faizleri yükseltmesine yol açtı. Ayrıca yüksek mevduat faizleri nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri zaten bir süredir artıyordu. PPK sonrası yıllık bileşik referans faiz oranı yüzde 17.86'ya yükseldi. Regülasyonlar nedeniyle ihtiyaç ve ticari kredilerde referans faiz oranının belirli sınırları aşıldığında menkul kıymet alımı zorunlu hale geliyor.
Merkez Bankası verilerine göre, 7 Temmuz haftasında TL cinsinden ticari kredi faizi yüzde 24.45'e yükseldi. Bu, PPK sonrası iki haftada 9.1 puanlık bir artışı gösterdi. Kurumsal kredi kartı ve kredili mevduat hesabı hariç olmak üzere TL cinsinden ticari kredi faizi ise yüzde 25.23'e yükseldi. Ayrıca politika faizinin yüzde 15'e çekildiği PPK sonrasında iki haftada 10.13 puanlık bir artış yaşandı. TL cinsinden ticari kredi faizleri, 7 Temmuz'da bir önceki haftaya göre 7 puan arttı. 30 Haziran haftasında kurumsal kredi kartı ve ticari kredilerin dışındaki TL cinsinden ticari kredi faizi yüzde 18.39 seviyesindeydi. Yüzde 25.23 seviyesi, 46 haftanın en yüksek ticari kredi faizine ulaşıldığını gösteriyor.

Bankacılık sektörünün kredi talebindeki düşük seviye devam ederken, ticari kredi faizleri yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, 27 Haziran haftasında, 25 ayın ardından ilk kez ticari kredi büyümesi yüzde 5.11 daraldı. 7 Temmuz haftasında özel bankalarda ticari krediler yüzde 9 daraldı. Kamu bankalarında ise 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyümesi yüzde 24.38'e geriledi. Toplam bankacılık sektöründe ticari kredi büyümesi de yüzde 18.24'e düştü. 27 Haziran haftasında bu oran yüzde 22.6 seviyesindeydi.