HUBUBATTA ÇELİŞKİ!

Hububat üretiminde sezonun nasıl geçtiği konusunda farklı kurumlardan, farklı açıklamalar gelmesi kafaları karıştırıyor. 4 Temmuz’da Denizli Yeni Olay’a konuşan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise geçtiğimiz aylarda yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle verim ve kalite kaybının yüzde 20 civarında olduğunu açıklamıştı. Denizli Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü’nü ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü ise, çiftçinin oldukça iyi bir üretim sezonu geçirdiğini söyledi. 

SERKAN URGANCI

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, Denizli Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) Başmüdürlüğü’nü ziyaret etti. İhlas Haber Ajansı tarafında abonelere servis edilen  haberde; TMO Denizli Başmüdürü Yücel Türkanoğlu ile bilgi alışverişinde bulunan Çınar; “Ülkemizin pek çok yerinde olduğu gibi ilimizde de bu yıl tarımsal anlamda zaman zaman dolu, aşırı yağış sel ve su baskını gibi afetler yaşadık. Hamdolsun yaşanan tüm bu afetler de meydana gelen zararlara rağmen çiftçimiz hububat üretimi bakımından oldukça iyi bir üretim sezonu geçirmektedir” ifadelerini kullandı.

1 MİLYON 250 BİN DEKAR EKİM YAPILDI

Kent genelinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Çınar, “İlimizde bu yıl yaklaşık 680 bin dekar buğday, 565 bin dekar civarı arpa olmak üzere 1 milyon 250 bin dekara yaklaşan ekiliş gerçekleştirildi. Bakanlığımız, İl Müdürlüğümüz ve Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürütülen projeler kapsamında çiftçimize bin 435 ton hububat tohumu dağıtımı yapılarak ekim alanlarında geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 5 civarında artış sağlanmış oldu. TMO tarafından alımların yapılması da çiftçilerimizin bu stratejik ürüne yönelmesinde etkili olmuştur” dedi.

HUBUBATTA ÇELİŞKİ!

“ÇİFTÇİNİN ELİNDE SON BUĞDAY TANESİNE VARINCAYA KADAR ALIM YAPILACAK”

Çiftçilerin endişelenmemesi gerektiğini, kendilerinin elindeki son buğday tanesine kadar alım yapılacağını söylen Çınar, “Denizli TMO Başmüdürlüğü tarafından sorumluluk sahsı olan Denizli, Burdur ve Antalya illerinin yanı sıra Aydın ve Isparta illerimizin belirli ilçelerine toplam 17 noktada hizmet vermektedir. İlimizde de Merkez, Acıpayam, Kaklık, Çardak, Çal, Çivril ve Tavas’ta haftanın 7 günü olmak üzere günlük 4 bin 500 ton alım randevusu verilmekte. Kimse endişelenmesin, bu anlamda çiftçimizin elinde son buğday tanesine varıncaya kadar alım yapılacak, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimizin ürünü alınacak” diye konuştu.

HUBUBATTA ÇELİŞKİ!

GEMİCİ’YE GÖRE DURUM FARKLI

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 4 Temmuz’da hububat rekoltesine ilişkin Denizli Yeni Olay’a açıklama yapmıştı. Açıklamasında Gemici, “Küresel ısınmanın sonucu olarak aşırı yağışlar yaşandı. Bu yağışlar ve rüzgar nedeniyle ekinler yattı. Yatan ekinlerin alt kısımlarında renk değişimi yaşandı ve taneler de yere döküldü. Bu nedenle hububatta hem kalite hem de rekoltede düşüş yüzde 15-20 civarında” demişti.

“ÜRETİCİMİZ NE YAPACAĞINI BİLMİYOR”

Hububat rakamlarının geçtiğimiz ay açıklandığını ifade eden Gemici; “Ekmeklik buğdayda 8 bin 250 TL/Ton, arpada ise 7 bin TL/Ton olarak açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi,  randevu sistemi ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olanların ürünlerini almaya başladı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan üreticilerimiz ne yapacağını bilmiyor. Dış piyasada bu fiyatın yarısına satılıyor. Pazarlamada sıkıntı var” diye konuşmuştu.

“ÇİFTÇİYİ YÜZ ÜSTÜ BIRAKTILAR”

Çiftçilerin talebini de ileten Gemici, “Toprak Mahsulleri Ofisi, randevu sistemiyle ve sınırlı ürün alıyor. Geri kalanı da özel sektöre bırakılıyor. Çiftçinin mahsulleri elinde kaldı. Önceki yıllarda tarım kredi kooperatifleri de alım yapıyordu, şimdi alımı durdurdu. Çiftçinin oraya da borcu oluyor. Onlar da çiftçiyi yüz üstü bıraktı. Ürünleri sadece Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alması yeterli değil” ifadelerini kullanmıştı.

Sektörde önemli konuma sahip iki kuruluşun temsilcilerinin farkı açıklamalar yapması kafaları karıştırdı. Denizli’de hububat sezonunun nasıl geçtiği sorusu da yanıtsız kaldı.