TİCARET BAKANLIĞI'NDAN OTOMOBİL FİYATLARINA DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, otomobil fiyatlarındaki fahiş artışlara çözüm üretmek amacıyla kurulacak barkod sistemi ile araçların tüm aşamalarını kontrol altında tutulacak.

SELAMİ AYDIN

OTOMOBİL STOKÇULUĞUNA ELEKTRONİK TAKİP SİSTEMİ

Ticaret Bakanlığı, otomobil fiyatlarındaki fahiş artışlara karşı çözüm üretmek amacıyla harekete geçti. Sıfır araçların stok durumunu kontrol etmek için yeni bir sistem kurulacak. İlaçlarda kullanılan barkod sistemi benzeri bu uygulama, araçların banttan inip müşteriye ulaşana kadar tüm aşamalarını kontrol altında tutacak.

FAHİŞ FİYATLARA SON VERİLECEK

Enflasyon ve dövizdeki artış, araba fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Özellikle stokçulukla mücadele edebilmek için bir dizi önlemler alınırken, yeni bir uygulama daha devreye alınıyor. Yeni teknolojilerden yararlanılarak, bilgi teknolojileri ve yapay zeka ile otomobil sektöründeki fahiş fiyat artışları engellenecek.

TÜM AŞAMALAR KONTROL ALTINDA OLACAK

Bayiler tarafından yapılan sıfır araç stokçuluğunun önüne geçilecek olan bu sistemle, araç ne kadar sürede bayiye ve müşteriye ulaştı gibi süreçler de elektronik sistemde yer alacak. Bu sayede stokçuluk yapmanın önüne geçilecek.

İKİNCİ EL PİYASASI DÜZENLEME

Sıfır araç stokçuluğuyla mücadele devam ederken, ikinci el piyasasında da fiyatları makul seviyeye getirmek adına piyasa aktörlerine sorumluluk yüklenecek.

İNTERNET İLANLARINA YENİ DÜZENLEME

Araba satış ilanlarında da yeni bir denetim süreci başlatılacak. 'Ahmet Bey'den', 'Mehmet Bey'den' gibi ifadeler artık kullanılmayacak. İlanda yer alan isim gerçek kişi olacak, yanlış bilgilendirme yapanlara ceza kesilecek.

AL-SATÇILARA CEZA

Vekaletle bir yakının üzerine kayıt yaptırarak al-sat yapan kişilere sıkı takip geliyor. 3 araçtan fazla satış yapma sınırını aşanlara da ceza uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı'nın yeni uygulamaları, otomobil sektöründeki stokçuluk ve fahiş fiyat sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor. Bu önlemlerle, araç alım-satım piyasasında daha şeffaf ve adil bir yapı oluşturulması hedefleniyor.