DENİZLİ İHRACATI TEMMUZDA YÜZDE 7,6 ARTTI
Türkiye İhracatçılar Birliği’nce açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarına göre; Denizli ihracatı 7,6 artışla 353 milyon dolar oldu. Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat ise yüzde 7,9 artışla 260 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
GÜRKAN GÖK
Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye ihracatı, temmuzda yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar oldu. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı ise 7,6 artışla 353 milyon dolar oldu. Denizli İhracatçılar Birliği'nce (DENİB) kayda alınan ihracat yüzde 7,9 artışla 260 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracat rakamlarına ilişkin konuşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu; “Önceki değerlendirmelerimizde, yılın ikinci yarısından itibaren daha pozitif ihracat verileri görebileceğimizin altını sıklıkla çizmiştik. Temmuz ayıyla birlikte yılın ikinci yarısına ihracatta güçlü bir başlangıç yapmamız, yılın geri kalanı için motive edici oldu” diye konuştu.
TEMMUZDA LİDER ÜLKE: İNGİLTERE
Denizli ihracatını sektör bazında değerlendiren Memişoğlu; “Temmuz ayında tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 4 azalışla 120,3 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 19,3 artışla 65,6 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 1,1 artışla 41,8 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 8,5 artışla 26,5 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 32,5 artışla 23,7 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Ülkelere göre ihracatımızda lider konumda bulunan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 25,7 artışla 43 milyon dolar oldu. İngiltere’nin ardından gelen ABD’ye ihracatımız yüzde 4,9 artışla 39,7 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 8 artışla 36 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 6,6 azalışla 20,7 milyon dolar, Hollanda'ya ihracatımız ise yüzde 6,8 azalışla 17,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde Denizli'den toplam 174 ülkeye ihracat yapıldı” dedi.
“HEDEF PAZARLARIMIZDAKİ SIKI PARA POLİTİKALARI DEVAM EDİYOR”
Memişoğlu; “Gelişmiş ülkelerdeki sıkı para politikaları kararlılıkla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED politika faizini 25 baz puan artırarak 5,25-5,50 bandına taşıdı ve böylelikle son 22 yılın en yüksek faiz oranları hayata geçirilmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası da benzer şekilde faiz artırma politikasına devam ederek üç temel politika faizini de 25'er puan artırdı. Ekonomistlerin ortak beklentisi, yıl sonuna kadar her iki Merkez Bankası’nın da birer kere daha faiz artışı yapabileceği yönünde. Doğrudan hedef pazarlarımız olan bu bölgelerdeki sıkı para politikaları, tüketici taleplerini de elbette direkt olarak etkiliyor. Denizli İhracatçılar Birliği olarak hedef ülkelerimizdeki satın alımcılara doğrudan ulaşabilmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.
“SEKTÖRLERİMİZİ TANITMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Organize ettikleri alım ve ticaret heyetleriyle ihracatçı firmaların alıcılarla ikili iş görüşmeleri yapabilmelerine olanak sağladıklarının altını çizen Memişoğlu; “Öte yandan UR-GE ve Turquality projelerimizle de sektörlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Turkish Towels Turquality projemiz kapsamında yeni bir yol haritası belirleme noktasında Genel Sekreterliğimiz çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
“EURO/DOLAR PARİTESİ LEHİMİZE SEYREDİYOR”
Memişoğlu, şunları kaydetti: “Bilindiği gibi ihracatımızın yaklaşık yarısını Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla Euro/Dolar paritesindeki artışlar ihracatımız için önemli. Mart ayında 105 bandında seyreden ABD Dolar Endeksi (DXY) ise bugünlerde 102 seviyesinde. Beklentiler Euro’nun ABD Dolarına karşı yılın geri kalanında güçlenmesi yönünde. Bu seyrin ihracatımıza pozitif yansıyacağını öngörüyoruz.”
“REESKONT KREDİLERİNDE ATILAN ADIMLARI OLUMLU BULUYORUZ”
TCMB’nin reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artışla 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL'ye çıkarmasını değerlendiren Memişoğlu, “Finansmana erişimin bir miktar kolaylaşması adına olumlu karşılıyoruz. Öte yandan reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılmasını ve kredi kullanımlarında ihracat artış performansının dikkate alınmasını da son derece önemli buluyoruz.
Ayrıca, TCMB’nin sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredisi kullanan ihracatçıların ihracat bedeli bozdurma yükümlülüğü olan yüzde 40’a ek olarak uygulanan yüzde 30 ihracat bedeli satış koşulunun kaldırılmasını, ihracatçılar olarak olumlu bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Benzer şekilde özellikle ham madde ithal ederek ihracat yapan firmalarımız için, reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarının istisna kapsamında tutulması kararını memnuniyetle karşıladık. İhracat artışıyla başladığımız yılın ikinci yarısında, temmuz ayıyla birlikte yakaladığımız pozitif ivmeyi sürdürerek yolumuza devam etmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.