PETROL FİYATI ARTTI, GÖZLER AKARYAKIT ZAMMINDA

Brent petrolün dört ayın zirvesine ulaşması, benzin ve motorin fiyatlarında yeniden bir zam ihtimalini gündeme getirdi.

GÜRKAN GÖK

Brent petrol fiyatları, haftanın ilk işlem gününde dört ayın zirvesine ulaşarak 86 doları aştı. Yurt içinde bu artışın benzin ve motorin başta olmak üzere akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak konusu oldu.

AĞUSTOS AYINDA DA ZAM SERİSİ DEVAM EDİYOR

Akaryakıt fiyatlarına Temmuz ayında başlayan zam serisi Ağustos'ta da devam ediyor. Hem benzin hem de motorin litre fiyatlarının 37 TL seviyesine gelmesi, dolar/TL kuru ve brent petroldeki hareketlilikle yakından izleniyor.

PETROL FİYATLARI DÖRT AYIN ZİRVESİNDE

OPEC+ kesintileriyle petrol primlerini artıran Brent petrol, dört ayın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Önde gelen üreticiler Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzı bir ay daha düşük tutarak fiyatları desteklemesi sonucu petrol fiyatları Nisan ortasından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

ALTI HAFTALIK KAZANÇ SERİSİ SÜRÜYOR

Geçen hafta üst üste altıncı haftalık kazancını elde eden Brent petrol, Aralık 2021'den Ocak 2022'ye kadar olan en uzun kazanç serisini yakaladı. ABD'nin faiz artırımlarını azaltacağı beklentisi, OPEC+ arzındaki azalma ve Çin'deki petrol talebinin canlanması, fiyatları destekleyen ana faktörler oldu.

Dünya'nın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan, günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini Eylül sonuna kadar uzattı ve bunun ötesine geçilebileceğini ekledi. Suudi Arabistan'ın Eylül ayı üretimi yaklaşık 9 milyon varil olacak.