İTHALATA YÖNELİK EK ÖNLEMLER GELİYOR

Artan ithalat rakamları nedeniyle ekonomi yönetimi, ithalata yönelik önlemleri sıkılaştırma kararı aldı.

Son dönemde yaşanan artan ithalat rakamları, sektörel bazda şirket kapanmalarını ve istihdam kaybını tetikledi. Ekonomi yönetimi, ithalata yönelik önlemlerini sıkılaştırmayı gündemine aldı.

TARİHİ REKORLA SARSILAN DIŞ TİCARET

2023’ün ilk yarısında, dış ticaret açığı geçen yıla oranla yüzde 18,7 artışla 61 milyar 235 milyon dolara çıktı. Bu durum, 2021’de 50 olan dış ticaret açığı veren fasıl sayısının 2023'te 53'e yükselmesini beraberinde getirdi.

ALTINA EK MALİYET GELİYOR

Kıymetli madenler ithalatında yaşanan yüksek açığın ardından altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildiği belirtildi. Bu karar, dış ticaret açığının yüzde 20'sini oluşturan kıymetli madenler sektöründeki 12,7 milyar dolarlık açığı dengelemeyi amaçlıyor.

TEKSTİL VE AYAKKABI SEKTÖRÜNDE ALARM ZİLLERİ

Dış ticaret açığının etkilediği sektörlerin başında tekstil geliyor. İlk yarıda 763 milyon dolarlık dış ticaret açığı veren sektörde, son bir yılda 586 şirket kapandı ve istihdam kaybı 116 bin oldu. Ayakkabı sektörü de benzer bir durumla karşı karşıya. İthalata yönelik ek mali yükümlülüklerin getirilmesi bekleniyor.

GIDA SEKTÖRÜNDE DENGE KAYBI

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun verilerine göre, gıda sektörü yılın ilk yarısında dış ticaret açığı vermeye başladı. Fazla veren sektör bu dönemde 230 milyon dolar açık verdi.

2000 CC ÜSTÜNDEKİ OTOMOBİLLERDE ÖTV ARTIŞI GELİYOR

87 fasıl kodunda yer alan motorlu araçlar sektöründe, ithalatın ihracatı geçtiği gözlendi. Bakanlık, ithalatı frenlemek adına 2000 cc ve üzerindeki otomobiller için ÖTV artışı getirmeyi planlıyor.