TÜRKİYE GİRİŞİM YATIRIMLARINDA 1. LİGE DÜŞTÜ

Girişim yatırımlarındaki düşüş, Türkiye'yi Avrupa girişim liginde alt kümeye düşürdü. 2023'ün ikinci çeyreğinde yapılan yatırımlar, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azalarak 52 milyon dolar oldu.

Türkiye girişim ekosistemi, 2023'ün ilk yarısında çeşitli faktörlerden dolayı zorlu bir dönem geçirdi. Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonomideki gerginlik ve depremin etkisiyle yatırımlar azaldı. Startups.Watch verilerine göre, Türkiye’de girişimlere yapılan yatırımlar 2023'ün ikinci çeyreğinde de önceki yıla göre yüzde 59 gerileyerek 52 milyon dolar oldu. Yılın ilk çeyreğinde de yatırımlar önceki yıla göre yüzde 89 düşerek 56 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

SÜPER LİG'DEN BİRİNCİ LİG'E DÜŞÜŞ

Geçen yıl girişim yatırımlarında ilk 10 Avrupa ülkesi arasına girerek süper lige yükselen Türkiye, bu yıl ilk yarıda birinci lige düştü. Yılın ilk yarısında yapılan 130 yatırım turunda toplam 111 milyon dolar yatırım yapıldı.

KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ DE TÖKEZLİYOR

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'daki diğer ülkeler de girişimcilik ekosisteminde daralma yaşıyor. Geçen yıl Avrupa’da 1 milyar dolar-10 milyar dolar arasında yatırım seviyesi olan ‘Süper Lig’e yükselen Türkiye'nin aksine, bu yıl sadece 4 ülke Süper Lig'de kaldı. Fransa’da yatırım hacmi yüzde 52, Almanya’da ise yüzde 40 azaldı. İngiltere yatırım miktarının yarıdan fazla düşmesine rağmen 6,1 milyar dolarla Süper Lig'in zirvesinde yer aldı. İsviçre 1,2 milyar dolarla Süper Lig'de dördüncü sırada yer aldı.

BİRİNCİ LİG'DE DURUM

Birinci Lig'de 880 milyon dolar yatırım hacmiyle Hollanda birinci olurken, onu 872 milyon dolarla İspanya, 697 milyon dolarla Norveç takip etti. Türkiye; Estonya ve Yunanistan’ın altında, 2. Lig’deki Polonya, Portekiz ve Bulgaristan’ın ise üzerinde yer aldı.

MENA BÖLGESİNDEKİ KONUMUNU KORUYOR

Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesindeki (MENA) konumunu korumayı başardı. MENA Bölgesinde 2023’ün ilk yarısında Suudi Arabistan ve Arap Emirlikleri'nin altında yer alan Türkiye, Mısır’ın ise üstünde yer aldı.

KİTLE FONLAMAYA İLGİ ARTIYOR
 

2023'ün ilk yarısında 28 start-up, kitlesel fonlama platformları aracılığıyla toplam 9,3 milyon dolarlık yatırım aldı. 2023'ün ilk yarısında, melek ve VC anlaşmalarının yüzde 15'ine yabancı yatırımcılar katıldı.