ŞİMŞEK: SADELEŞME VE SIKILAŞMA ADIMLARI DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda özel bankalara çağrıda bulunarak reel sektörü desteklemeleri gerektiğini belirtti.

Ekonomik Büyümeye Bankaların Katkısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 66. Genel Kurulu'nda konuştu. Şimşek, bankacılık sektörünün 2000'li yıllardan bu yana yapısal dönüşüm geçirdiğini ve bu sayede Türkiye'nin büyüme performansına önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Küresel finansal kriz, salgın ve diğer şoklara karşı sektörün dayanıklılığını ispatladığını belirten Şimşek, "Bankacılık sektörü ekonomimizin en önemli yapı taşıdır." dedi.

Küresel Parasal Sıkılaşma Sonuna Yaklaşıyor

Şimşek, küresel büyümenin zayıf seyrettiği bir dönemde olduklarını belirterek, önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel büyümenin yüzde 3 civarında olacağını, bu durumun küresel parasal sıkılaşmanın etkisi ve yapısal rüzgarlarla ilgili olduğunu ifade etti. Şimşek, "Küresel parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna gelindi. Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır." diye konuştu.

Türkiye'nin Büyüme Performansı

Bakan Şimşek, Türkiye'nin büyüme performansının oldukça güçlü seyrettiğini belirterek, son 20 ayda gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının toplam 104 kez, gelişmekte olan ülkelerde ise 158 kez olmak üzere toplamda 262 kez faiz artırdığını söyledi. Şimşek, 2024'ün ikinci yarısından itibaren küresel finansal koşulların daha destekleyici bir ortama dönüşeceğini umduğunu ifade etti.

Ekonomide Dengeleme İhtiyacı

Bakan Şimşek, Türk ekonomisinde yeniden dengeleme ihtiyacının çok açık olduğunu vurgulayarak, "Politika çerçevemizi bu yeniden dengelenme ihtiyacına göre şekillendiriyoruz. Daha önce de ifade ettiğim üzere ekonomi politikalarımızda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimizdir. Bu temel ilkeler çerçevesinde biz ekonomi politikalarımızı şekillendiriyoruz." dedi.

Özel Bankalara Kredi Çağrısı

Bakan Şimşek, bankalardan, cari açığın iyileşmesi ve dezenflasyon sürecinin başarısı için programlarına uygun hareket etmelerini beklediğini belirtti. Özellikle ihracatın desteklenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir." diye konuştu.

Maliye ve Para Politikasının Eşgüdümü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) toplantısında ülkenin dört bir yanından gelen oda ve borsa başkanlarının finansmana erişim konusundaki taleplerini dinledi. Şimşek, "Maliye ve para politikasının eşgüdümü konusunda bir hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz." dedi.