LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE YENİ HEDEF: 40 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türkiye, lojistik ve taşımacılık hizmet ihracatında yeni bir hedef belirledi: 40 milyar dolar

Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu, kıtalar arası bölgesel merkez olma niteliği taşıyor. Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu'nun geçiş koridoru üzerinde yer alan ülke, dünyanın en önemli lojistik üslerinden biri olma potansiyeline sahip. Türkiye'nin bu avantajlı konumu, özellikle Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi geniş çapta dış ticaret hacmine sahip pazarlara erişim imkanı sunuyor.

KÜRESEL HEDEFLER

Türkiye, doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde bulunan taşıma koridorları üzerinde lojistik hizmetlerin birleştirilmesi, ölçeklerin büyümesi ve intermodal taşımacılık için aktarma merkezleri oluşturulması gibi küresel hedefler peşinde. Bu hedefler doğrultusunda Türkiye, lojistik ve taşımacılık sektörünün hizmet ihracatını artırmayı planlıyor. 2022 yılında 90,5 milyar dolarlık hizmet ihracatının 36,6 milyar doları bu sektörden gerçekleşirken, hedef bu miktarı 40 milyar dolara çıkarmak.

YATIRIMLARLA LOJİSTİK ALTYAPISI GÜÇLENİYOR

Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmesi için büyük yatırımlar yapılıyor. İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray, 1915 Çanakkale Köprüsü, Bakü-Tiflis-Kars tren hattı, yüksek hızlı tren sistemleri gibi altyapı yatırımlarının yanı sıra, Türkiye Lojistik Master Planı çalışmaları ve demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi gibi projeler, ulusal ve uluslararası taşımacılığı kolaylaştırıyor. Ticaret Bakanlığı’nın Dış Ticaret Lojistiği raporuna göre, son 20 yılda gerçekleştirilen 183 milyar dolarlık ulaştırma-altyapı yatırım ve harcamalarının temel hedefi, Türkiye'yi lojistik bir üs haline getirmek ve Asya ile Avrupa arasında hızlı ve kesintisiz bir bağlantı sağlamak.

DESTEKLERLE SEKTÖR GELİŞİYOR

Lojistik ve taşımacılık hizmetleri sektörüne sağlanan destekler de büyük etki gösteriyor. 2022 sonuna kadar genel destekler kapsamında yaklaşık 2,7 milyon lira, Turquality Destek Programı kapsamında ise yaklaşık 447 milyon lira destek sağlandı.

DIŞ TİCARETTE TAŞIMA MODLARI

2022 yılında ihraç taşımaları için ilk sırada deniz yolu yer aldı. Toplam 254,2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 59,1'i deniz yolu ile yapıldı. İkinci sırada yüzde 31 ile kara yolu, üçüncü sırada ise yüzde 8,1 ile hava yolu yer aldı, demir yolunun oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Diğer taşımaların payı ise yüzde 0,8 olarak kaydedildi.

YEŞİL DÖNÜŞÜM GEREKLİLİĞİ

Avrupa Birliği'nin açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı, lojistik ve taşımacılık sektörünün yeniden yapılanmasını gerektiriyor. Düşük emisyonlu ürünlerin, düşük emisyonlu araçlarla taşınması önem taşıyor. Bu çerçevede, sürdürülebilir ve akıllı hareketlilik stratejileri, çevreci araçlar ve alternatif yakıtların desteklenmesi, düşük ve sıfır emisyonlu araçlara yatırım yapılması gibi hedefler belirlendi.