MEMURA ZAMMI HAKEM KURULU KARAR VERECEK

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere devam eden 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde zam pazarlığı, uzlaşmazlıkla sona erdi. Yapılacak zam oranı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nca belirlenecek.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında müzakere aşamasının son günü taraflar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda dün saat 20.30'da bir araya geldi. Kamu İşveren Heyeti Başkanı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile toplu sözleşme masasında yetkili sendika olan Memur-Sen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile 11 hizmet kolundaki sendikalar arasında sürdürülen görüşmeler bugün saat 03.40'da tamamlandı. Memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında anlaşma sağlanamazken, 11 hizmet kolunda Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendikalar arasında 291 madde üzerinde mutabakatla, kamu çalışanlarının geneline yönelik ise 50 maddede toplantı tutanağıyla uzlaşma sağlandı. Müzakerelerde memur ve memur emeklisinin maaşlarına 2024-2025 yıllarında yapılacak artış oranının uzlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle yapılacak zam oranı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nca belirlenecek.

MEMURA ZAMMI HAKEM KURULU KARAR VERECEK

341 MADDEDE UZLAŞMA SAĞLANDI

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nin sonuçlandığını belirterek, 11 hizmet kolunda anlaşma sağlandığını fakat oransal zamda mutabakata varılmadığını, son kararın Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından verileceğini belirtti. Oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğunu dile getiren Yalçın, 11 hizmet kolunda 128 yeni ve revize maddenin olduğunu, hizmet kollarında toplam 291 maddenin mutabakatla, genele yönelik 50 maddenin de toplantı tutanağıyla sonuçlandığını kaydetti. Uzun süredir emek verdiklerini, geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade eden Yalçın, “Memur Toplu Sözleşmesi’nde 4688 sayılı yasanın değişme zaruriyetini bir daha görmüş bulunuyoruz. Bu konuda da bir maddede mutabık kaldık. Orada da memur toplu sözleşmesine ilişkin 4688 sayılı yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde sosyal paydaşlarla çalışacak ve buna ilişkin bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak” dedi.

"3600 EK GÖSTERGE KONUSU DA BERABER ÇALIŞILACAK"

Oransal zammın yanında Hakem Kuruluna gidecek olan hükümlerin olduğunun altını çizen Yalçın, “Dolayısıyla Bakanlık’la ortak uzlaşı içerisinde aldığımız kısımda şeflerin, müdürlerin, mühendislerin, şube müdürlerinin, mimarların, veteriner hekimlerin, müdür yardımcılarının, tekniker teknisyen gibi birçok unvandaki arkadaşımızın bu anlamda toplu sözleşme hükmünde gözetildiği başlıklar var. 3600 ek gösterge konusu da beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik. Ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik” değerlendirmesinde bulundu.

MEMURA ZAMMI HAKEM KURULU KARAR VERECEK

HAKEM KURULU KARARINI 31 AĞUSTOS'A KADAR VERECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sonucunda; 11 hizmet kolunda 291, kamu çalışanlarının geneline yönelik ise 50 madde olmak üzere toplamda 341 maddede uzlaşma sağladık. Kamu görevlilerimizin haklarına yönelik oldukça önemli kazanımların sağlandığı bu mutabakatın tüm kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.