İKİNCİ KONUTTA KREDİ ORANI DÜŞÜRÜLÜYOR

BDDK'nın yeni kararıyla, ikinci konut alacaklarda kredi değer oranında indirim yapılıyor; bankalar için risk ağırlığı artırılıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredileri ve konut teminatlı kredilerde kredi değer oranlarında değişiklikler yapma kararı aldı. Bu değişikliklerle beraber ikinci konut alacak olan tüketicilere getirilen yenilikler dikkat çekiyor.

İKİNCİ KONUT ALIMLARINDA ORANLAR DEĞİŞİYOR

BDDK'nın internet sitesinden yayınladığı açıklamaya göre, "Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımlarında tüketicinin kendisi, eşi ya da 18 yaşından küçük çocuklarına ait en az bir konutunun olması durumunda konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak."

Bu karara göre, değeri 5 milyon TL olan bir konutu ikinci ev olarak almayı düşünen bir tüketici, evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi çekebilecek.

BANKALAR İÇİN RİSK AĞIRLIĞI ARTTI

Yeni düzenleme sadece tüketicilere yönelik değil. Bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında da değişiklikler yapıldı. BDDK açıklamasına göre, "ikinci konut alacak olan kişilere kullandırılacak kredilerde, konut ipoteği ile teminatlandırılan kredilere standart yaklaşım kullanılarak yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak."

İLK KONUT ALIMLARINDA DURUM DEĞİŞMİYOR

BDDK'nın yaptığı düzenlemeler ikinci ve sonrası konut alımlarını kapsıyor. İlk kez konut alacak olan vatandaşlar için mevcut kredi değer oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi.