MALİYE BORÇLULARIN KAPISINI ÇALMAYA BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın büyük borç tahsilat hamlesi başlatması, bütçe açığı ve tahsil edilemeyen vergi alacaklarına dikkat çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçede Temmuz ayında elde edilen 48,6 milyar lira fazlaya rağmen Ocak-Temmuz dönemi itibariyle 434,7 milyar lira bütçe açığı ile karşı karşıya. Buna deprem harcamaları ve memur ve emeklilere yapılan zamların etkisi eklendi. Bankaların reel sektörü fonlamada tereddütlü olması nedeniyle, Bakanlık, vergi alacaklarına odaklandı.

Yeni torba kanun teklifi ile kamunun ek borçlanma yetkisi 2 trilyon 181 milyar liraya çıkarıldı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, daha az borçlanma yolunu tercih ederek, vergi daireleri aracılığıyla borç tahsilatına girişti. Bu süreçte 1 trilyon lira tutarında Maliye alacağının olduğu belirtildi.

HACİZ İŞLEMLERİ DEVREYE GİRDİ

Borçlarını ödemeyen mükelleflere karşı haciz işlemleri başlatıldı. Bu bağlamda, trafik ve tapu dairelerine, mükellefler adına haciz yazıları gönderildi. Bankalardaki hesaplara da haciz işlemi uygulandı. Eğer bu önlemler yeterli olmazsa, BA-BS formları üzerinden iş yapılan firmalara da bildirimde bulunuldu.

Bankalardan finansman sağlamaya çalışan mükelleflerin büyük bir kısmının bu talebi karşılayamadığına dikkat çekiliyor. Kredi alamayan mükelleflerin tecil ve taksitlendirme talepleri, vergi dairelerinin yetki sınırlarının dar olması sebebiyle GİB'e yönlendirildi.