İKİNCİ EL ARAÇ VE GAYRİMENKUL SATIŞINA YENİ DÜZENLEME

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin ilan sitelerinde sahte hesaplarla ilan verilmesi engelleniyor. Mevzuata aykırı davrananlara ise para cezası uygulanacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliklerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilan sitelerinde sahte hesaplarla ilan verilmesi engellendi. Bu kapsamda, kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da yetkilendirilmediği taşınmaz veya taşıt ilanı vermesi yasaklandı. Emlak komisyoncuları ve oto galericileri ise sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak ilan verebilecek.

10 BİN İLE 100 BİN LİRA ARASINDA CEZA UYGULANACAK

Yeni yönetmelikle, ilan siteleri üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmakla yükümlü olacak. Ayrıca, ilan verenlerin ilana konu olan taşıt veya taşınmazı satma yetkisine sahip olup olmadığı da doğrulanacak. Mevzuata aykırı davrananlara, her bir aykırılık için 10 bin Türk Lirasından 100 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı, yönetmelik değişiklikleri hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan ilanlar yoluyla vatandaşların mağdur edildiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle, etik dışı uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla yönetmelikte değişikliğe gidilmiştir. Değişikliklerle; sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Yayımlanan yönetmelik değişiklikleri, yayım tarihinden 2 ay sonra yürürlüğe girecek.