KKM HER HAFTA REKOR KIRIYORDU

Merkez Bankası'nın aldığı karar sonrası Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 8 ayın ardından ilk kez haftalık düşüş yaşandı.

Merkez Bankası'nın Kur Korumalı TL mevduat ve katılma hesapları için sınırlama getiren kararının ardından, 25 Ağustos haftasında KKM hesaplarının toplamı 39 milyar 296 milyon lira azalarak 3 trilyon 368 milyar 652 milyon liraya geriledi. Bu, 6 Ocak haftasından bu yana KKM'deki ilk düşüş olarak kaydedildi.

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU VERİLERİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 25 Ağustos ile biten haftada Kur Korumalı TL Mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 405 milyar TL'den 3 trilyon 368,7 milyar TL'ye indi. Aynı haftada kredilerde ve tüketici kredilerinde artış, mevduatta ise düşüş gözlendi.

KREDİLERDE VE MEVDUATTA SON DURUM

Aynı haftada krediler 10 trilyon 366 milyar TL'den 10 trilyon 349,7 milyar TL'ye yükselirken, mevduat 12 trilyon 987 milyar TL'den 12 trilyon 892,1 milyar TL'ye geriledi. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki artışa karşın, takipteki alacaklarda düşüş yaşandı.

MERKEZ BANKASI'NDAN KKM KARARI

Merkez Bankası, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdiğini açıkladı. "Sadeleşme süreci kapsamında Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması hedefleniyor." ifadeleri kullanıldı.

BANKALARA YENİ UYGULAMA TALİMATI

Merkez Bankası'nın bu kararının ardından bankalara Kur Korumalı Mevduat ile ilgili yeni uygulama talimatı gönderildi. Bankaların, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçiş ile yüzde 95 hedefini sağlaması bekleniyor.