DENİZLİ’NİN İHRACATI 367 MİLYON DOLAR

Denizli ihracatındaki düşüş trendi baz etkisi ve küresel pazarlardaki talep daralması ile ağustos ayında da sürdü. Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 3,9 azalışla 367 milyon dolar olurken, Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat yüzde 3,9 azalışla 283 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

İhracat rakamlarını değerlendiren Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, sektörel bazda ağustos ayında tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 13 azalışla 128 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 24 artışla 79 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 1 artışla 45 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 11 artışla 27 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 15 azalışla 24 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

İngiltere'ye ihracat arttı

Denizli ihracatında ilk sırada yer alan İngiltere'ye ihracatın yüzde 22 artışla 48 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Memişoğlu, “ABD'ye ihracatımız yüzde 19,7 azalışla 41 milyon dolar, Almanya'ya ihracatımız yüzde 5,4 azalışla 34 milyon dolar, İtalya'ya ihracatımız yüzde 3,5 azalışla 20 milyon dolar, Hollanda'ya ihracatımız ise yüzde 0,4 azalışla 19 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde Denizli'den ihracat yapılan toplam ülke sayısı 180 oldu” dedi.

Küresel talepteki zayıf seyir devam ediyor

Türkiye'nin Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI), ağustosta 49 seviyesinde kaydedildiğini, küresel PMI verileri, yeni siparişlerde görülen yavaşlamanın yanı sıra, birikmiş işlerin ve stokların azalmaya devam etmesi, ayrıca tedarik süreçlerinde yaşanan birtakım zorlukların taleplerde ivme kaybına yol açtığına dikkat çeken Memişoğlu, “Euro Bölgesi İmalat PMI, ağustosta 43,5’e geriledi. Birleşik Krallık’ta ise İmalat PMI 43,0 olarak açıklanırken üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşün hızlandığı görülüyor.  ABD’de ise haziran ayında 46,3 olarak ölçülen İmalat PMI, temmuz ayında yeni siparişlerdeki düşüşün yavaşlaması ve enflasyonist baskıların hafiflemeye devam etmesiyle 2,7 puan artarak 49’a ulaşmıştı. Ağustosta tekrar 47,9’a geriledi. Küresel düzeydeki imalat PMI seviyelerinin eşik değer olan 50’nin altında kalması, uluslararası talep koşullarında daralma olduğuna işaret ediyor. Bu durum da ihracat rakamlarımızı doğrudan etkiliyor” şeklinde konuştu

Yurtdışı tanıtım faaliyetlerine devam edeceğiz

Denizli’nin hedef pazarlarında enflasyonist baskı ve uygulanan sıkı para politikalarının tüketici taleplerini etkilemeye devam ettiğini vurgulayan Memişoğlu, “Denizli İhracatçılar Birliği olarak potansiyel pazarlardaki alıcılarla firmalarımız arasındaki ikili iş görüşmeleri etkinliklerimizi hız kesmeden sürdürüyoruz. Eylül ayında, ABD’ye yönelik ev tekstili sektöründe yurt dışı pazarlama programı, Rusya’da Hometextile & Design Moscow Fuarı’yla eş zamanlı yurt dışı pazarlama programı ve İtalya’da Marmomac Fuarı’na info stant ile katılım sağlayarak çeşitli sektörlerimizin yurt dışı tanıtım faaliyetlerine aracılık edeceğiz. Yılın geri kalanında da ihracatımızı artırmak adına yurt dışı pazarlama programlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” diye konuştu.