ENFLASYON YUKARI, BÜYÜME AŞAĞI

​​​​​​​OVP'nin açıklanmasının ardından piyasalarda yaşanan hareketlilik ve ekonomi yönetiminin mesajları yakından izleniyor.

Dolar/TL, son dönemde sınırlı yukarı yönlü hareketini sürdürerek 26.83 seviyelerinden işlem görüyor. Öte yandan, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 1 primli bir açılış yaptı. Ekonomi yönetiminin bugün OVP hakkında yapacağı açıklamalar, haftalık döviz rezervi ve bankacılık sektörü verileri merakla bekleniyor.

Hükümetin Ekonomi Politikaları

Hükümet, yaklaşık iki yıldır uygulanmayan ortodoks politikaları yeniden hayata geçirerek enflasyonu kontrol altına alma planları yapıyor. Dün açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) ile enflasyon beklentisi yukarıya çekilirken, büyüme beklentisi aşağıya çekildi.

Bankacıdan OVP Değerlendirmesi

Bir bankacı, OVP hakkında şunları söyledi: "Ekonomi yönetiminin vurguladığı sıkı para ve maliye politikası ile ekonomik büyüme tahminleri arasında bir uyumsuzluk var. Türkiye'de 2018'de benzer bir politika izlenmişti ve 2019 büyüme hedefi %2.3'tü, gerçekleşme ise %1'di. Şimdi ise böyle bir yavaşlama hedeflenmiyor. Yayımlanan rakamlar TCMB enflasyon raporu ile uyumlu."

Bankacı ayrıca, "Bütçe açığı, yüksek deprem harcamaları nedeniyle bu ve önümüzdeki yıl devam edecek. Bu, borçlanma ve finansman kaynaklı baskıların süreceğini gösteriyor" dedi.

Borsa İstanbul'da Son Durum

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,45 artışla başladı. Dün alıcılı bir seyir izleyen endeks, günü yüzde 0,66 değer kaybıyla tamamladı.

Küresel Piyasalarda Son Gelişmeler

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahin" adımlarına devam edebileceğini belirtiyor. Fed'in eylül toplantısında politika faizini sabit tutacağına inanılırken, kasım toplantısında faiz artırma ihtimali yüzde 44'e çıktı. Bu gelişmede, hizmet sektörü verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Bugünün Gündeminde Neler Var?

Yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde büyüme ve ABD'de haftalık işsizlik başvuruları izlenecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.300 ve 8.400 seviyeleri direnç, 8.200 ve 8.100 puan ise destek olarak belirtiliyor.