OVP'DEN BEKLENTİ BÜYÜK: İSTİHDAMDA ARTIŞ İŞSİZLİKTE DÜŞME

Orta Vadeli Program (OVP) ile yıllık ortalama 909 bin kişilik bir istihdam artışı ve 2026 yılında yüzde 9,3 işsizlik oranı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) döneminde, işgücü piyasasına yönelik yapısal reformların hayata geçirilmesi planını duyurdu. Bu dönemde istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi artması bekleniyor.

OVP'NİN EKONOMİYE KATKISI

Başkanlık, OVP'nin ekonomi politikalarında öngörülebilirliği artırarak, yatırım ortamına katkı sunmayı hedeflediğini belirtti. Programın temel amacının, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülerek refahın artırılması olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu dönemde yapısal dönüşümler, sıkı parasal duruş ve mali disiplin makroekonomik politika araçları olacak" ifadeleri kullanıldı.

OVP'DEN BEKLENTİ BÜYÜK: İSTİHDAMDA ARTIŞ İŞSİZLİKTE DÜŞME

REFORM ADIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME

Cumhurbaşkanlığı, serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırarak makroekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformlarla desteklenen bir yaklaşım izleneceğini belirtti. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı destekleyen büyümenin sağlanması için koordineli politikaların yürütüleceği ve reform adımlarının kademeli olarak devreye alınacağı aktarıldı.

OVP'DEN BEKLENTİ BÜYÜK: İSTİHDAMDA ARTIŞ İŞSİZLİKTE DÜŞME

İŞSİZLİK ORANI VE ENFLASYON HEDEFİ

Program döneminde, "Program boyunca istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi artması ve işgücüne katılım oranlarındaki öngörülen artışa rağmen işsizlik oranının kademeli olarak gerilemesi ve 2026 yılında yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor" denildi. Ayrıca, 2026 yılı sonunda TÜFE'nin yıllık artış hızının yüzde 8,5 ile tek haneye düşmesi hedefleniyor.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE YATIRIMLAR

Teknoloji transferine dayalı ortaklıkların teşvik edileceği, ihracat potansiyeli yüksek alanlarda uluslararası markalaşma faaliyetlerinin destekleneceği ve lojistik açıdan uygun bölgelerde uluslararası lojistik dağıtım ağlarının yaygınlaştırılmasına destek sağlanacağı belirtildi.