GESİFED BAŞKANI MERSİN, OVP’Yİ DEĞERLENDİRDİ

Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Oktay Mersin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’ın realist bir çerçeve çizdiğini, plana bağlılığın devam etmesi halinde ekonomik göstergeleri orta vadede olumlu etkileyeceğini söyledi.

Hükümetin açıkladığı 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’la ilgili değerlendirmeler yapan GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin, açıklanan OVP’nin daha önceki OVP’ye göre realist bir çerçeve çizdiğini ve önemli revizyonlar içerdiğini açıkladı.

OVP’nin piyasalarda doğru şeylerin yapıldığı ve sorunlara çözüm arandığının en önemli göstergesi olduğunu belirten Mersin, “OVP, ekonomik göstergeleri özellikle orta vadede olumlu etkileyecektir. Ortodoks politikalara dayalı olması kısa vadede ekonomik birimler üzerinde sarsıcı etkiler yapabilir, ancak plana bağlılığın devam etmesi orta vadede bütün tarafların yararına olacaktır. 2023 yılı enflasyonu % 65 ‘den 2024 yılında % 33 öngörülüyor. Bu da ekonomide sıkılaştırıcı politikaları ortaya çıkarıyor. OVP’de büyümeden taviz yok mesajı bu anlamda bir miktar iyimser görünüyor” dedi.

İŞ DÜNYASI GELECEĞİ PLANLAYABİLECEK

Özellikle sıkılaştırıcı politikalar sonucu iç talepte yavaşlamanın ortaya çıkacağına dikkat çeken Mersin, “Eğer yurt dışı finansman olanakları ülkeye çekilirse iç talepteki azalış dengelenebilir, böylece büyüme sağlanabilir. Ancak dış piyasalarda da zor koşullar hakim. Bu noktada ihracatı teşvik edici politikaların desteklenerek büyümenin desteklenmesi sağlanabilir. Yeşil Dönüşüm ve Dijital dönüşümün çıkış noktamız olarak görülmesi çok önemlidir. Maaş ve ücret zamlarının, beklenen enflasyona göre yapılacağının açıklanması önemlidir. İş dünyası temsilcilerinin geleceği planlaması açısından kritik öneme sahiptir. Aksi durumda enflasyon sarmalından kurtulmak mümkün değildir“ şeklinde konuştu.

GESİFED’ İN BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

Açıklamaların Merkez Bankası’nın 21 Eylül’deki faiz kararı konusunda anlamlı bir artış yapacağına işaret ettiğini söyleyen Mersin, “Bütçe açığı vergi artışlarıyla finanse edilecek bu da bize ek vergi artışlarının seçim sonrası geleceğini düşündürtüyor. OVP içeriğinde yer alan sanayi envanteri güncellenerek veriye dayalı sanayi politikaları ve teknoloji odaklı yatırımlar önceliklendirilecek. Katma değeri yüksek ürünler üreten ama girdiyi kendi üreten şirketlere önemli destekler verilecek” dedi.

“ASLA DÖVİZ RİSKİ ALINMAMALI”

Planla ilgili önerilerini de paylaşan GESİFED Başkanı Mersin, “İhracatçıların kur artışına dayalı planlama yapması ve kur artışını talep etmesi zorunluluktan kaynaklansa da kur artışı pek çok maliyeti arttırmaktadır. Ayrıca oluşan kaotik ortamda bazı spesifik girdilerin fiyatlarında anlaşılmaz artışlar yaşanmaktadır. Orta vadede işletmelerin yaşayabilir olması için sivil toplum kuruluşlarının iş çevresini iyileştirmeye yönelik altyapı çalışmalarına önem vermesi gerekmektedir. İhracata yönelik strateji geliştirme yolları araştırılmalıdır. İnsan kaynağına yönelik planlama yapılmalı, insan kaynağı yapısındaki eksikler belirlenmeli ve geleceğe yönelik ihtiyaçlar ortaya konmalıdır” diye konuştu.