TEMMUZ AYINDA CARİ AÇIK 5,5 MİLYAR DOLAR

Piyasa beklentisinin üzerinde bir cari açıkla karşılaşıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası detayları açıkladı.

Temmuz ayında cari işlemler hesabı, piyasa beklentisinin oldukça üzerinde, 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi, bu rakamın 4,45 milyar dolar olacağı yönündeydi.

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ FAZLA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklamasına göre; altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 717 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI VE NET HATA NOKSAN KALEMİ

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10 milyar 477 milyon dolar olarak kaydedildi. Net hata ve noksan kalemi Temmuz'da 4 milyar 413 milyon dolar fazla verirken, yılın ilk yedi ayında 711 milyon dolar açık verdi.

TEMMUZ AYINDA CARİ AÇIK 5,5 MİLYAR DOLAR

HİZMETLER DENGESİ VE YATIRIMLAR

"Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5.999 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4.795 milyon dolar oldu. Birincil ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 903 milyon dolar ve 85 milyon dolar net çıkış kaydetti. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 392 milyon dolar, portföy yatırımları ise 1.160 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti."

BANKALAR VE YURT DIŞI TAHVİL İHRAÇLARI

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 353 milyon dolar net borçlandı. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 942 milyon dolar net azaldı. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 1.186 milyon dolar net artış, Türk lirası cinsinden 206 milyon dolar net azalış gösterdi.

TEMMUZ AYINDA CARİ AÇIK 5,5 MİLYAR DOLAR

KREDİLERLE İLGİLİ GERİ ÖDEMELER

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak Genel hükümet, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 35 milyon dolar, 483 milyon dolar ve 181 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.