İHRACATÇIYA 180 GÜN CEZASI ŞOKU!
İhracatçılar, 180 gün içerisinde ihracat bedelini Türkiye'ye getirmelerine rağmen bürokratik işlemleri tamamlayamadıkları için ceza ile karşı karşıya kalıyor.
İhracatçıların yeni gündemi 180 gün cezaları oldu. İhracat bedelinin 180 gün içerisinde Türkiye'ye getirilmesi gerekliliği, yasal süre içerisinde ihracat hesabını kapattırmayanları zor durumda bıraktı. Bu firmalar, vergi daireleri tarafından savcılıklara bildirildi ve mahkemeler ceza kesmeye başladı. İhracatçılar, posta yoluyla gelen tebligatların sürece olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor ve yasal süre içerisinde parasını getirenlerin cezalarının geri alınmasını talep ediyor.
BÜROKRATİK İŞLEMLER VE CEZALAR
İhracatçılar, gümrük beyannamesini 180 gün içerisinde kapatma sürecinde bürokratik engellere takıldı. İhracat bedellerini zamanında getiren ancak bürokratik işlemleri tamamlayamayan firmalara ceza yağdı. Türkiye'nin bazı sanayi şehirlerinde, aracı bankaların vergi dairelerine yaptığı ihbar sayısı 20 bini aştı. Türkiye genelinde ise bu sayının 1 milyondan fazla olduğu belirtiliyor. Bu durum, Türkiye'nin önde gelen ihracatçılarına 2 milyon TL ile 10 milyon TL arasında cezaların gelmesine neden oluyor.
İHRACATÇILARIN TALEPLERİ VE BEKLENTİLERİ
İhracatçılar, yasal süre içerisinde ihracat bedelini getiren ve getirmeyen firmalar arasında ayrım yapılmasını istiyor. "İyi niyetli" olanların yargı aşamasında ayırt edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca, "sapla samanı karıştırmayalım" şeklinde bir çağrıda bulunuyorlar.
Kaynaklar, Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak devreye girdiğini ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile istişarelerde bulunduğunu belirtiyor. Ancak, ihracatçılar hala somut bir adım bekliyor.
DAVA SÜRECİ VE CEZALARIN DETAYLARI
İhracat bedellerinin yurda getirilmesi konusunda 2018 yılında yayınlanan bir genelge bulunuyor. Bu genelgeye göre, ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin 180 gün içerisinde yurda getirilmesi ve sonrasında belgelerin düzenlenmesi gerekiyor. Ancak, bu süre içerisinde belgelerin tamamlanmaması durumunda cezaların kesilmesi söz konusu oluyor. İhracatçılar, bu sürecin pandemi nedeniyle yaşanan aksamalar yüzünden zorlaştığını belirtiyor.
İHRACATÇILARIN GÖRÜŞLERİ
İhracatçılar, bu cezaların motivasyonlarını düşürdüğünü ve "İhracat yaptığımız için ceza aldık" şeklinde duygularını ifade ediyorlar. Ayrıca, bu cezaların haksız yere kesildiğini ve bu durumun ihracat hamlesine katkı sağlamayacağını belirtiyorlar. İhracatçılar, yetkililerden bu cezaların affedilmesi ve süreçlerin esnetilerek ihracatçının önünün açılmasını talep ediyor.