EMEKLİYE ZAMDA DETAYLAR NETLEŞİYOR

Emekli maaşlarında artışa ilişkin düzenlemede Meclis'in açılmasıyla düğmeye basılacak. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren yasal düzenleme ile en düşük emekli maaşları için adım atılması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, milyonlarca emeklinin merakla beklediği maaşlarda düzenlenme konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Meclis'in açılmasıyla birlikte bu konudaki düzenlemenin Genel Kurul'da görüşülmesi ve yılbaşından önce yasalaşması tahmin ediliyor. Peki düzenlemeler kapsamında memur ve memur emekli ile diğer emeklilerin maaşları ne kadar olacak?

TBMM, yeni yasama dönemine 1 Ekim Pazar günü başlayacak. Açılış tarihi yaklaşan Meclis'in yeni yasama döneminde yapacağı çalışma konuları da ortaya çıkmaya başladı. 14 Temmuz'da Genel Kurul'da kabul edilen 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un ardından tatile giren Meclis önümüzdeki hafta pazar günü açılacak.

KÖK MAAŞIN ARTIRILMASI BEKLENİYOR

Meclis'in açılmasından sonra yeni dönemin öncelikli konularından biri de emeklilerin maaşlarında yapılacak düzenleme. Bu konuda ilgili bakanlıklarca yürütülen çalışmalara son şeklinin verilmesi ve yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Zam konusunda yürütülen çalışmalarda öncelikle kök maaşların artırılmasının ele alındığı öğrenilirken, en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 liranın yukarı çekilmesi bekleniyor.

BAKAN'IN AÇIKLAMASIYLA ZAM ORANI NETLEŞMEYE BAŞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, geçen hafta Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada, memur ve memur emeklisinin maaşlarında yılbaşında yapılacak artışın yüzde 50'ye yaklaşacağını, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların da sürdüğünü kaydetti. Yıl sonu enflasyon tahmini ile 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme uyarınca memura ocak ayında yapılacak zam oranının artması beklenirken, en düşük memur maaşının 22 bin 17 liradan 33 bin 25 lira civarına çıkması öngörülüyor. Toplu sözleşme ile memur emeklilerinin maaşına da aynı oranda zam yapılarak maaşların yaklaşık yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor.

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşına yılbaşında enflasyon ve refah payı ile birlikte yüzde 50 artış yapılması tahmin ediliyor. Yılbaşında emeklilere yüzde 50 zam yapılması halinde en düşük memur emeklisinin maaşı 9 bin 876 liradan 14 bin 814 liraya çıkarken, en düşük SSK ve Bağkur emeklisinin maaşı, 7 bin 500 liradan 11 bin 250 liraya yükselecek.