BAKAN UZLAŞI SİNYALİ VERDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonun toplanacağını, herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ettiğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, çalışma hayatında yapılan çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların 2024 yılı mali büyüklükleri, işsizlik oranları ve asgari ücret konuları hakkında bilgilendirme yaptı.
ASGARİ ÜCRET BELİRLENECEK
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayında yapacağı toplantı ile bilgi veren Işıkhan, "Çalışma hayatının dinamik şartlarına uygun olarak hazırlanan ve İş Kanunumuzda da yer alan uzaktan çalışma başta olmak üzere esnek çalışma modelleri, son dönemde işçilerimiz ve işverenlerimiz tarafından giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Geçtiğimiz dönemde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hem işçi hem de işveren kesiminin oy birliğiyle asgari ücreti net 11 bin 402 liraya yükselttik. Böylece 2002 yılında 184 lira olan bu rakamı, reel olarak yüzde 237 artırmış olduk. Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
DEVLET MEMURLARI İÇİN 3600 EK GÖSTERGE HAYATA GEÇİRİLECEK
Öğretmenlerin, sağlık çalışanlarının, polislerin ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesinin yanı sıra uzman jandarma ve uzman erbaşlar, avukatlar, şube müdürleri, müdürler ve müdür yardımcıları ile taşralarda görevli uzman ve denetmenlerin de ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltildiğini hatırlatan Işıkhan, "Bazı istisna unvanlarda daha yüksek veya daha düşük artış olmakla birlikte tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları 600 puan artırılmıştır. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
İŞGÜCÜNE KATILIM ARTTI
İstihdamda ve işgücüne katılımda 2022 yılında görülen artış eğiliminin 2023 yılının da devam ettiğini, istihdamın 2023 yılının ikinci çeyreğinde tarihi yüksek seviyelerine ulaştığını vurgulayan Işıkhan, "Yılın ilk altı ayında net 220 bin istihdam artışı sağlanmıştır. Ağustos itibarıyla son bir yılda işgücümüz 507 bin artarak 34,9 milyon, istihdamımız 667 bin artarak 31,7 milyon, işsiz sayımız 160 bin azalarak 3,2 milyon ve işsizlik oranımız 0,6 puan azalarak yüzde 9,2 olmuştur. Önümüzdeki üç yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 900 bin kişi artırmayı ve işgücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranını 2025 yılı itibarıyla tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.