KORKUTAN 2024 ÖNGÖRÜSÜ
Denizli’den yapılan tekstil ihracatında ilk 10 ayda yüzde 18,20 gerileme görüldü. Miktar bazındaki düşüşün çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, üretim maliyetlerindeki artışın rekabet gücünü baltaladığını söyledi, “Türkiye üretimde pahalı bir ülke haline geldi” diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi, ekim ayı ihracat verilerini açıkladı. Rapora göre Denizli’den yapılan ihracatta önemli ölçüde düşüş gözlendi.
TEKSTİLDE BÜYÜK GERİLEME
En büyük düşüş tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon kaleminde yaşandı. Bu kalem yılın ilk 10 ayında yüzde 18,20 oranında geriledi. Aylık bazda ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 8,35 gerileme görüldü.
Denizli’den yapılan çelik ihracatında da önemli gerileme belirlendi. Yılın ilk 10 ayında gerileme yüzde 13,70 oranında gerçekleşti. Denizli’den yapılan toplam ihracat ise yılın ilk 10 ayında 10,90 oranında geriledi.
‘DURGUNLUK ETKİLİ OLDU’
Özellikle tekstilde yaşanan gerilemenin nedeni Avrupa’daki durgunluk olarak açıklandı. Ayrıca enflasyon nedeniyle artan üretim maliyetlerinin de Denizli firmalarının rekabet gücünü azalttığına dikkat çekildi. Verileri değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, tekstil ve konfeksiyon sektörünün diğer sektörlerden negatif yönde ayrıştığına işaret ederek; “Hedef pazarlarımızın tamamına yakını enflasyon ile mücadele ederken, uygulanan sıkı para politikaları ile de tüketicilerin talepleri kısılarak küresel ihracat sisteminin yavaşlamasına neden oluyor. Bu durum Denizli ihracatını çok yoğun bir şekilde etkiliyor” ifadelerini kullandı.
‘ÜRETİM VE İHRACAT DESTEKLENMELİ’
İhracatçının desteklenmesi gerektiğini kaydeden Kasapoğlu, “Bu noktada ihracat rakamlarımızda ilk on ayda yaşadığımız gerilemeyi ancak, üretimi ve ihracatı destekleyecek bu türden ekonomi politikalarının uygulanması ve küresel sistemde fiyat avantajının da lehimize dönmesi ile durdurabiliriz. Yatırım ve üretim maliyetlerinin çok yükselmesi rekabet gücümüzü baltalıyor. Türkiye enflasyon nedeniyle üretimde pahalı bir ülke haline geldi. Fiyatlardaki artışın karşılığını kurda göremiyoruz” diye konuştu.
Verilerde miktar bazında daralmanın görülmediğini hatırlatan Kasapoğlu, “Dolar bazında daralmadan daha fazla oranda miktar bazında daralma var. Bu da firmalarda kapasite boşluğuna neden oluyor. Üretim maliyetlerimizin hızlı bir şekilde düşürülerek, rekabet gücümüzün geri getirilmesi gerekiyor. Öngörümüz 2024 yılının da benzer sıkıntılarla geçeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.