BAŞKAN SARI, YERLİ ÜRETİCİNİN KORUNMASINI İSTEDİ

Makine Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, Çin’den ithal edilen makine sayısındaki artışın yerli ve milli üretim iradesiyle kendi teknolojisini üreten makine sanayisine darbe vurduğunu söyledi. Sarı, yerli makine üreticisinin korunmasını istedi.

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, Çin’den ithal edilen makine sayısındaki artışın makine sanayisine darbe vurduğunu söyledi. Yaşanan durumu Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçmek üzereyken yaklaşan bir füzeye benzeten Sarı, “Makine imalat sektörüne yeterli koruma sağlanmıyor. Devletimiz, yatırım yapın, firmalarınızı büyütün, ihracat yapın diyor ancak başta Çin olmak üzere, her türlü makine ülkemize rahatlıkla girebiliyor. Biz ülkemizde makine üretimini bırakalım mı? Fabrikalarımızı yurt dışına ya da başka ülkelere mi taşıyalım? Biz üretimi bırakırsak Türkiye’nin güçlü geleceği ve teknolojik hamlesi ne olacak?” diye konuştu.

SEKTÖR ÇİN TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYA

Son iki yılda yaşanan enflasyon sürecinin üretim maliyetlerinde neden olduğu artışa dikkat çeken Sarı, yatay seyreden döviz kurları nedeniyle  fiyat avantajının da ortadan kalktığını vurguladı. Özellikle Çinli firmaların uyguladığı fiyat indirimleri nedeniyle pazar kayıpları yaşandığını dile getiren Sarı, “Şu anda sektörümüz Çin tehdidi ile karşı karşıya. MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran’ın da dediği gibi Çin’in ihracat istilası Türk makine üreticilerini Avrupa pazarında sıkıştırmaya başladı. Önlem alınmazsa özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin canı ilerleyen günlerde çok yanacak” diye konuştu.

BAŞKAN SARI, YERLİ ÜRETİCİNİN KORUNMASINI İSTEDİ

FİNANSMANA ERİŞEMİYORUZ

Birçok hammadde ve ara malını kendi üreten Çin’in uzun vadeli ucuz kredi avantajı olduğunu  ifade eden Sarı, “Oysa Türk makinecisi yüzde 50-60 faizle en fazla 6 ay kredi bulabiliyor. Çin tarafından ihracat çok fazla destekleniyor. Üreticilerini destekledikleri için önüne geçemeyeceğimiz bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Bugün makine sektöründe hissedilen bu darboğaz ve tehliken önümüzdeki süreçte diğer sektörlere de etki eder, makine sanayi biterse, Türk sanayisinin kalesi düşmüş olur” dedi.

ACİLEN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Çin menşeli makine ithalatına ilave gümrük vergilerinin yanı sıra standart denetiminin de şart olduğunu belirten Sarı, “Çin menşeli makinelerin ithalatında ilave gümrük vergisinin getirilmesinin yanında, gümrük sahalarında başta CE direktifine, AB normlarına ve Türkiye’deki bütün standartlara uygunluğunun fiili olarak denetlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca Çin’den ithal edilen listedeki ürünlere anti-damping soruşturması açılması, referans fiyat uygulaması getirilmesi, sağlık, iş güvenliği ve standartlara yönelik kontrollerin sıkılaştırılması ve gümrük sahalarında etkin denetim yapılması gerektiği inancındayız. Yerli üreticiyi koruyacak tedbirler bir an önce alınmalı. Aksi takdirde kaybeden ülkemiz ve ekonomimiz olacak” taleplerini dile getirdi.