ZEYBEKCİ: ÖNCE MEVDUAT ARDINDAN KREDİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ GÖRECEĞİZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekçi, sanayicinin kredi ve finansmana erişim konusundaki sıkıntıları ve üretim maliyetleriyle ilgili destek beklentilerinin farkında olduklarını söyledi. Zeybekçi, ekonomide önce mevduat ardından kredi faizlerinde aşağı yönlü hareket görüleceğini belirtti.

 

Denizli Makina İhtisas OSB’nin genişletilmiş müteşebbis heyet toplantısı ve altyapı temel atma törenine katılan  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekçi, yaptığı konuşmada ülkedeki ekonomik görünümle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, Denizli Milletvekili Şahin Tin ile iş insanlarının katıldığı törende konuşan Ekonomi Eski Bakanı  Zeybekçi Denizli’nin kullandığı makineyi yapmak gibi bir alışkanlığı olduğunu belirterek, Makina OSB’nin kentin ve ülkemizin kalkınmasında önemli rol alacağına inandığını vurguladı. 

ÖNCE MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞECEK

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Zeybekci,  “Önümüzdeki günlerde göreceksiniz, parasal tedbirlerle paranın tüketime, enflasyona sebep verici sahalardan, bankacılık piyasasına dönüşmesi, bunun mevduat olarak fonlanması ve mevduat faizleriyle ilgili aşağı yönlü hareketlenmesini bir iki hafta içinde göreceksiniz. Ardından kredi faizleriyle ilgili durağanlığı ve aşağı yönlü hareketi mutlaka göreceksiniz. Ve yılın ilk çeyreğinden sonra, 2024’ün ilk çeyreği civarında Türkiye para piyasalarında bir öngörülebilirlik yani 6 ayı, 1 yılı öngörebilmek ve aşağı yönlü bir trendi ve hareketi hep birlikte izleyeceğiz” diye konuştu.

FİNANSMAN MALİYETLERİNİN AŞAĞI ÇEKİLMESİ YÖNÜNDE DESTEKLERİMİZ OLACAK

Sanayicinin kredi ve finansmana erişim konusundaki sıkıntıları ve üretim maliyetleriyle ilgili destek beklentilerinin farkında olduklarını söyleyen Zeybekci, “ Ondan sonra yatırımla, sanayi ile ilgili, kredi ve finansmanla ilgili öncelikle finansmana ve krediye ucuz şekilde ulaşım, bunların da farkındayız. Yani para piyasalarına müdahale ettiğinizde parayı kıymetli hale getirdiğinizde, bunu bankacılık sistemine yönlendirdiğinizde talebin daralmasının, hemen ardından üretimin daralması olduğunu biliyoruz. Üretimin daralmasının bir istihdam daralması,  istihdam daralmasının bir gelir daralması ile talep daralması gibi bir örümcek ağı gibi içeriye doğru sarmal olduğunun farkındayız. Onun için çok yakın bir gelecekte, üretim maliyetlerinin en önemli kısmı olan finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve desteklenmesi, istihdam maliyetleriyle ilgili desteklerin olması ve enerji maliyetleriyle ilgili desteklerin olması da takip eden önlemlerimiz olacak” dedi.