ENFLASYON DÜZELTMESİNİN AYRINTILARI BELİRLENDİ

"Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 ve sonrası hesap dönemleri için enflasyon düzeltmesinin detaylarını açıkladı. İşte yeni düzenlemeler ve uygulama esasları..."

ENFLASYON DÜZELTMESİ İÇİN YENİ DÜZENLEME

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ni Resmi Gazete'de yayımlayarak, 2023 ve takip eden hesap dönemlerine yönelik enflasyon düzeltmesinin usul ve esaslarını belirledi.

EN SON DÜZELTME VE YENİ UYGULAMA

En son 2003 ve 2004 yıllarında yapılan enflasyon düzeltmesinden sonra, 2021'e kadar bu şartlar sağlanmamıştı. 31 Aralık 2021 tarihli mali tablolardan itibaren başlayan sistem, 2023 sonuna ertelendi. Bu yıl sonunda mali tablolar yeniden enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak.

KAPSAM VE UYGULAMA DETAYLARI

Bilanço esasına tabi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, 2023 hesap dönemi sonu ve özel hesap dönemine tabi olanlar için 2024'te biten hesap dönemi sonu bilançoları kapsayacak.

Parasal olmayan kıymetler düzeltmeye tabi olacak, parasal kıymetler ise hariç tutulacak.

2023 hesap dönemi sonu itibarıyla oluşan kar veya zarar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.

2024 VE SONRASI İÇİN ENFLASYON DÜZELTMESİ

2024 ve sonrasında, şartların varlığına bağlı olarak, geçici vergi dönemleri dahil enflasyon düzeltmesi yapılacak.

Banka ve finans kurumları, 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde düzeltme yapacak ama bu düzeltmeler sonucu oluşan kar veya zararlarını dönem kazancının tespitinde kullanmayacak.

MÜKELLEFLER İÇİN ÖNEMLİ DEĞERLEMELER

2005 ile 2023 arasında, maddi duran varlıklar, menkul kıymetler, stoklar gibi kıymetlerin enflasyon düzeltmesi yapılacak.

Oluşan farklar geçmiş yıl karlarına aktarılacak ve vergilendirilmeyecek.

2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan değerleme farkları kazancın tespitinde dikkate alınacak.

Bu yeni düzenlemeler, mali tabloların gerçek durumunu yansıtacak şekilde enflasyon etkilerinin düzeltilmesine yönelik adımları içeriyor.