SANAYİCİ YENİ DÜZENLEMELER BEKLİYOR
Makine sektöründe ithalat artışı sanayicinin endişesini artırdı. Denizlili makine üreticisi sanayiciler ithal ürünlere ek gümrük vergisi getirilmesini istedi, yerli üreticinin vergi düzenlemeleri ile daha tercih edilir bir noktaya taşınması gerektiğinin altını çizdi.
Makina Sanayici İş İnsanları Derneği (MAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, 2024 yılı beklentileriyle ilgili yaptığı açıklamada, Türk makine sektörünün başta Denizli'de olmak üzere ülkede önemli adımlar attığını belirtti. Özellikle dışa bağımlılıktan kurtulmak için sektör olarak ellerini taşın altına koyduklarına işaret eden Sarı, "Savunma sanayi başta olmak üzere üreten bir Türkiye için yapılanlar ortada. Ancak sanayiciler içinde bulunduğumuz durum karşısında batma eşiğinde. Ülkemizin ekonomik kalkınması ve istihdam yaratılması noktasında sanayicilerimizin oynadığı rolü göz ardı etmemek gerekiyor" dedi.
ÜLKEDEKİ ÜRETİM TESİSLERİ İFLASIN EŞİĞİNE GELEBİLECEK
Sanayicilerin 2024 yılına yönelik beklentilerini ve zorluklarını paylaşan Sarı, "Son dönemde yüksek hammadde fiyatları, artan enerji ve yüksek işçilik maliyetleri ile düşük döviz kuru artışı gibi faktörler, ihracatçılarımızın uluslararası pazarda rekabet gücünü bitirmiştir ve ülkemizin ithalatını artırmaktadır. Bu durumun devam etmesi halinde, üreticilerimiz 2024 yılında zorluklarla karşılaşabilecek ve ülkemizdeki üretim tesisleri iflasın eşiğine gelebilecektir. Bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekonomimizi yöneten bakanlarımıza bu çağrımızı iletmek istiyoruz. Sanayicilerimizin zorluklarına kulak vermeleri ve gerekli önlemleri almaları gerekiyor" ifadesine yer verdi.
YERLİ MAKİNEYE TEŞVİK
Özellikle makine sektöründeki ithalatın önüne geçmek için yerli üreticilerin tercih edilmesi anlamında vergisel düzenlemeler talep ettiklerini dile getiren Sarı, "Yurtiçi yatırımcılar için yerli makine sektörü daha cazip hale getirilebilir. Bu konuya acilen el atılması gerekmektedir. Böylelikle, Türk sanayicilerinin rekabet gücünü korumasını sağlayabilir ve ülkemizi uluslararası piyasalarda daha da güçlendirebiliriz. Ham madde fiyatlarının dövize oranla daha yüksek kalmasından dolayı dövizin düşük seyri bizi zor durumda bırakıyor ve yüksek enerji maliyetlerinin de düşürülmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
İTHAL MAKİNEYE EK VERGİ
Yatırımcıların yüksek faizli krediler nedeniyle yatırımlarını durdurduğuna işaret eden Sarı, "Dış pazarda rakiplerimizin olanakları karşısında bizim de önlem almamız lazım. Dünya globalleştikçe pazarlama stratejilerimiz de zorlaşmaya başladı. İşçilik maliyetlerinin artması ile sanayicinin üzerine binen yükü kaldırılabilmesi için teşviklerin devreye girmesi gerekiyor. Ülkemizin sanayicilere ihtiyacı var. Onlar, istihdam yaratma kapasiteleri ve ülkemizin ihracat gelirleriyle ekonomimize büyük katkı sağlıyorlar. Bu noktada, ithal makinalara getirilecek ek gümrük vergisi uygulaması ve bazı makine gruplarının teşviklerden kaldırılmasıyla sanayicilerimizin rekabet gücünü korumak için desteklenmeleri gerekmektedir" görüşüne yer verdi.
Sanayicilerin taleplerine kulak verilmesi ve 2024 yılında üreticilerin zorluklarla karşılaşmasını önleme çağrısında bulunan Sarı, "Bu çağrımı, devlet büyüklerimizin dikkatine sunuyor, sanayicilerimizin gelecekleri için gerekli adımların atılmasını umuyorum" dedi.