TEKSTİLDE YAPAY ZEKA EKOSİSTEMİ BÜYÜYOR
TÜBİTAK'ın açtığı Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı ile akıllı üretim sistemleri, tarım, eğitim ve iklim değişikliğinin de aralarında bulunduğu projeler arasında Denizli’nin önde gelen firmalarından Poyraz Boya’nın projesi de yer aldı. Poyraz Boya'nın tekstil boyahanesinde otomasyon destekli yapay zeka uygulamasıyla, proses atık sularının geri kazanılarak, su ve kimyasal tüketiminin azaltılması hedefleniyor.
Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK Marmara Teknokent'te Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı imza törenine Poyraz Boya Genel Müdürü Ali Şeyhun da katıldı.
17 PROJE DESTEKLENECEK
Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, program çerçevesinde TÜBİTAK'ın sadece fonlayan veya ülke ihtiyaçları için araştırma yapan bir kurum olmadığını belirterek, araştırma süreci içerisinde paydaşları bir araya getiren yapı olduğunu söyledi. Mandal, yapay zeka teknolojisinin, kendi başına çığır açma boyutu ile gelecek açısından fırsatlarıyla ve getirebileceği risklerle dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitim teknolojileri, iklim değişikliği, tarım, gıda, hayvancılık ve akıllı üretim sistemleri üzerinden 32 başvuru yapıldığını ifade eden Mandal, 17'sinin desteklenmesine karar verildiğini belirtti.
PROTOKOLÜ SEYHUN İMZALADI
Tekstil boyahanesinde otomasyon destekli yapay zeka uygulamasıyla, proses atık sularının geri kazanılarak, su ve kimyasal tüketiminin azalması projesi destek protokolü TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Prof.Dr. Burcu Özsoy ile Poyraz Boya Müdürü Ali Şeyhun tarafından imzalandı.
GELECEĞİMİZE VE KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ
Proje hakkında bilgi veren Poyraz Boya Apre Sanayi ve Tic. Ltd. Şti Genel Müdürü Emin Şen, işletme olarak atık suyun yeniden değerlendirilmesinden yola çıktıklarını belirterek, “Yapay zeka ile Boyahane Yönetimi ve Su Geri Kazanımı projemizi bu alanda çalışan firmalarımızın kullanımına sunacağımızı taahhüt ettik. İnsan unsuru kaynaklı hataları sıfıra indiren yapay zeka programı sanayi ölçekli belki de dünya üzerindeki ilk uygulama örneği olarak kullanılmaya başlanacak. Geleceğimize ve kaynaklarımıza sahip çıkmak ve bu süreçte oluşan tüm olumsuzluklara rağmen alternatif üreterek ülkemizin menfaatleri kapsamında yeni değerler ortaya koymaya çaba sarf edecek ve edindiğimiz tüm tecrübeleri de önce kentimiz sonra tüm ülkemizle paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.