KİRA GELİRİ 21 BİN LİRANIN ÜZERİNDE OLANLARA VERGİ DENETİMİ

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri elde eden mülk sahiplerini yakın takibe aldı. 4.5 milyon konut analizi ve vergi beyannamesi süreçleriyle ilgili detaylar paylaşıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kira geliri beyanlarını doğru bir şekilde almak amacıyla yaklaşık 4,5 milyon konutu incelediğini bildirdi. Bu incelemelerle, kiralık olarak kullanıldığı belirlenen adreslerdeki fiili durumların tespit edileceği vurgulandı.

Kira gelir vergisi mükelleflerini ilgilendiren 1. taksit ödemesi süresinin 1 Nisan Pazartesi günü sona ereceği belirtildi. Gayrimenkul uzmanları, konut kira gelirlerinin 21.000 TL ve iş yeri kira gelirlerinin 150.000 TL üzerinde olanların beyannamelerini 1 Nisan'a kadar vermesi gerektiğini ifade ediyor.

YENİDEN DEĞERLEME ORANLARI VE İSTİSNALAR

2023 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olduğu açıklandı. Gayrimenkul uzmanları, 2024 yılı gelirleri için konutlarda istisna tutarının 33 bin lira, iş yeri kira gelirleri için ise 230 bin lira olacağını paylaşıyor. Ancak, bu tutarların Mart ayı beyannameleri için geçerli olmadığını, 2023 yılı oranlarına göre hesaplamaların yapılacağını belirtiyor.

Kira gelirlerinin Hazır Beyan Sistemi, mobil uygulama, e-Beyanname Sistemi ve vergi daireleri üzerinden beyan edilebileceği bilgisi verildi. Elektronik ortamda onaylanan beyanname, beyan verilmiş sayılıyor.

Zamanında ya da eksik beyan edilen kira gelirleri için 21.000 TL'lik istisnanın uygulanamayacağı, vergi dairesince tespit edilmesi durumunda cezalı tarhiyat yapılacağı açıklandı.

VERGİ TUTARLARI

Örnek olarak, 10 bin TL kira geliri için yaklaşık 13.330 TL gelir vergisi ve 467,20 TL damga vergisi, 20 bin TL kira için ise yaklaşık 36.260 TL gelir vergisi ve 467,20 TL damga vergisi ödenmesi gerektiği belirtildi.

AKRABALARA VERİLEN DAİRELER DE VERGİ KAPSAMINDA

Kira bedeli olmayan ya da düşük olan akraba veya dostlara verilen konutlar için de "emsal kira bedeli" esas alınarak vergilendirme yapılacağı vurgulandı. Emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i olarak hesaplanıyor.