DSO BAŞKANI KASAPOĞLU: 2024 YILI ZOR GEÇECEK
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, düzenlediği basın toplantısında odanın çalışmalarını anlattı, 2024 yılı hedef ve beklentilerini açıkladı. Denizli ve ülke sanayisinin iyi gitmediğini söyleyen Kasapoğlu, “Bunun en büyük sebebi ülkemizde artan üretim maliyetleri. Maliyetlerin artmasının karşısında da dolar kurunda beklenen artışın gerçekleşmemesi, sanayici ve ihracatçıyı her geçen gün daha fazla kıskaç altına almış durumda” diye konuştu.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, oda binasında düzenlediği basın toplantısıyla geride kalan 2023 yılını değerlendirerek, 2024 yılı beklentilerini anlattı. Basın toplantısına DSO Başkan Vekili Osman Uğurlu, DSO Genel Sekreteri Sezgi Akbaş, DSO Yönetim Kurulu üyeleri Halil Erdoğan ve Orçun Aktekin katıldı. Göreve geldikleri 2022 yılının ekim ayından bu yana yönetim olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Kasapoğlu, kentin ekonomik ve sivil toplum hareketlerinin canlandırılması için etkinlikler ve toplantılar organize ettiklerini söyledi.
DENİZLİ’YE YENİ OSB’LER KAZANDIRIYORUZ
Denizli’de yeni organize sanayi bölgelerinin (OSB) kurulmasına öncülük ettiklerini belirten Başkan Kasapoğlu, “İlimiz genelinde yeni OSB’lerin kurulmasına öncülük ediyoruz. Çivril OSB’de tüzel kişilik oluşturuldu. Çivril’de 51 firmayla ilgili olarak 1 milyonluk alanda ön talepler toplandı. Çivril OSB ile ilgili olarak Sanayi Odası, Büyükşehir, Çivril Belediyesi ve Valilikle birlikte ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bozkurt OSB ile ilgili çalışmalarda istediğimiz hıza ne yazık ki ulaşamadık. Orada arsa fiyatlarıyla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Çardak OSB’ de istediğimiz doluluk oranına ulaştık. Makine Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı ihalesi tamamlandı, ilgili firmaya yer teslimini yaptık. Bölgede ilk temeli törenle attık. OSB içinde ofislerimizi de kurduk. 2024 yılı içinde ilgili bakanlıkların hepsinden daha çok ve hızlı ödenekler alarak çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. Denizli Organize Sanayi Bölgesi içinde de bir Model Fabrika kurulumunu sürdürüyoruz. Model Fabrikayı mayıs ayı gibi hizmete almayı planlıyoruz” dedi.
ÜYE SAYIMIZ ARTTI
DSO olarak bin 524 olan üye sayısını bir yılda yüzde 15 artışla 1760’a çıkarttıklarına dikkat çeken Kasapoğlu, “Geride kalan bir yılda ilimize 236 yeni sanayici daha kazandırdık. Odamız bünyesinde ilk kez duayen sanayicilerimizde içinde bulunduğu Yüksek İstişare Kurulunu oluşturduk. Duayen sanayicilerimizle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunuyoruz. Odamız bünyesinde ihracatta istihbaratçı yetiştirilmesiyle ilgili hazırladığımız proje kabul edildi. Yakın bir tarihte eğitimlerimiz başlayacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında odamızın da kuruluşunun 50. Yılını düzenlediğimiz görkemli bir törenle hep birlikte kutladık. Odamız üyelerimizin büyük bölümü ihracatçı da yapıyor. Yurt dışı müşterilerimizin çok önem verdiği ‘Yeşil dönüşüm ve sınırda karbon düzenleme mekanizmasıyla’ ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.
İŞLER İYİ GİTMİYOR
Genel ekonomik görünümle ilgili değerlendirmelerini de paylaşan Kasapoğlu, sanayici için işlerin iyi gitmediğini söyledi. Artan girdi maliyetlerinin, istenilen seviyede olmayan dolar kuru nedeniyle ihracatçının dünya pazarında rekabet şansını her geçen gün azalttığına vurgu yapan Kasapoğlu, “Üyelerimiz ve ihracatçılarımız dolarla iş yapıyor. Başta asgari ücret olmak üzere girdi maliyetlerinin hepsi 5-6 kat yükseldi. Ancak dolar kuru geçen sürede sadece 2.5 kat yükseldi. Bir ürünü 5-6 kat yüksek maliyetle üretirken 2.5 kat fazlasıyla satarak rekabet edemez hale geldik. Bu gidişat sanayicimiz ve ihracatçımız içinde iyi bir gidişat değil. Bize göre dolar kuru şu an 40-45 TL seviyesinde olmalı. Sanayicinin, ihracatçının desteklenmesi gerekiyor. Teşviklerle sanayicinin rahatlatılması gerekiyor. İstihdamda devletimiz sanayiciye tam destek olmalı. Ülke genelinde 66 bin kişi istihdamdan çıkmışken, 175 bin kişi kamuda işe başlamış. İnsanlar artık fabrikalarda da çalışmak istemiyor. Üretmeden refah olmaz. Sürdürülebilir bir ekonomi için biz sanayiciler ve ihracatçılarımız önümüzü görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
DÜNYADA TALEP DARALIYOR
İçeride para politikası ve ekonomi yönetimiyle ilgili sıkıntıların sanayinin aleyhine gelişen durumların yanı sıra AB başta global pazardaki daralmanın ihracatçının en büyük problemi olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, “Dışarıda talep yok. Bu talebin önümüzdeki süreçte hızlanması çok mümkün gözükmüyor. Kriz, kriz üstüne geliyor. Yaşanan bunca krize, Avrupa’da yaşanan enflasyonun yanı sıra Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz problemini yaşıyoruz. Türkiye’de de maalesef üretime yönelik sanayiye, sanayiciye yönelik, önünü açacak politikalar henüz üretilemedi. Sanayicinin 2024’te kamu tarafından desteğe, teşviğe ihtiyacı var. Özellikle finansman kısmında özel kredilerle ihracat, sanayi desteklenmeli” diye konuştu.
ENFLASYON SARMALINDAN KURTULMALIYIZ
İhracatçıya destek söylemine karşın somut çalışmaların henüz başlamadığını kaydeden Kasapoğlu, “Denizli ihracatında yüzde 10’luk bir düşüş var. 2024’ün ilk yarısında da devam edeceğini düşünüyoruz. 2024’ün ikinci yarısından sonra sanayi ve ihracat anlamında daha iyi rakamlar alınacağını umut ediyoruz. Beklentimiz doğru ekonomi politikalarıyla Türkiye’deki enflasyonun hızlı bir şekilde düşürülmesi gerekiyor. Bunda sanayi, çalışan, devlet, kamu dahil herkes taşın altına elini koymalı ve bu enflasyon sarmalından Türkiye hızlı bir şekilde çıkmalıdır. Çünkü, enflasyon devam ettiği sürece ne çalışanın ne sanayicinin ne devletin bu süreçten kazançlı çıkması mümkün değil. Topyekun doğru politikalarla bu sorunun, sıkıntının hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. İnşallah önümüzdeki süreçte bu konuda yol alırız” dedi.