MERKEZ BANKASI'NDAN ÖDEME SİSTEMLERİNDE YENİLİK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödeme sistemleri alanında yenilikçi bir adım atarak FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi'ne yeni bir özellik ekledi. TCMB tarafından yapılan duyuruya göre, FAST Ödeme İste Katman Servisi kullanıma sunuldu.

FAST Sistemi, TCMB tarafından geliştirilen ve katılımcı bankalar aracılığıyla 7 gün 24 saat anlık ve güvenli para transferi yapılabilen bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, kullanıcılar para transferlerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

YENİ EKLENEN ÖZELLİK: ÖDEME İSTE KATMAN SERVİSİ

Yeni devreye alınan Ödeme İste Katman Servisi ile artık alacaklılar, borçludan FAST ödemesi talep edebilecek. Bu servis, özellikle kişiden kişiye ödemelerde alacaklının, borçlunun onayını alarak para transferi işlemini başlatabilmesine olanak tanıyor. İlk etapta kişisel ödemeler için kullanıma sunulan bu katman, ilerleyen dönemlerde e-ticaret ödemeleri, e-talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi alanlarda da kullanılabilecek.

KATMA DEĞER VE BEKLENEN ETKİLER

TCMB'nin açıklamasına göre, FAST Sistemi'nin katılımcı sayısı 2023 itibarıyla 36'ya yükselmiş durumda. Sistemin işlem hacmi ise günde ortalama 11 milyon işlem olarak kaydediliyor. Ödeme İste Katman Servisi'nin eklenmesiyle, ödemeler alanında rekabet ve inovasyonun teşvik edilmesi, yeni iş modellerinin geliştirilmesi ve kullanıcıların finansal işlemlerini daha şeffaf, güvenli ve hızlı bir şekilde yönetmelerinin sağlanması amaçlanıyor.