MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLIYOR, GÖZLER 22 ŞUBAT'TA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı para politikası toplantısında alınacak faiz kararı ile piyasaların odak noktası haline geldi. Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen toplantıda politika faizi yüzde 45 seviyesine yükseltilmiş ve parasal sıkılığın sağlandığı bildirilmişti. PPK'nın bu ayki toplantısında ise faizlerde bir değişiklik beklenmiyor.

Merkez Bankası'nın Şubat ayı faiz kararı, 22 Şubat Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak. Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından TCMB Başkanlığı'na getirilen Fatih Karahan liderliğindeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak karar, ekonomi çevrelerince yakından izleniyor.

PPK beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizin yüzde 45'te sabit tutulacağını öngörüyor. Yıl sonu için medyan politika faizi beklentisi ise yüzde 36,25 olarak belirlendi.

PARASAL SIKILIK VE ENFLASYONLA MÜCADELE

Merkez Bankası'nın son PPK toplantısında yayımladığı metinde, dezenflasyon sürecinin desteklenmesi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı belirtildi. Ayrıca, politika faizinin enflasyon beklentileri ve ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar mevcut seviyesinde sürdürüleceği ifade edildi. Enflasyon üzerinde belirgin ve kalıcı risklerin oluşması durumunda ise parasal sıkılığın gözden geçirilebileceği vurgulandı.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası'nın son Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, Şubat ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,80'e çıkarken, yıl sonu TÜFE artış beklentisi yüzde 42,96'ya yükseldi. Ancak, 12 ve 24 ay sonrası TÜFE artış beklentileri sırasıyla yüzde 37,78 ve yüzde 23,05 olarak gerçekleşti, bu da enflasyonun orta vadede düşüş eğiliminde olabileceğine işaret ediyor.