ALTINA TALEP ARTTI

Altın talebindeki güçlü artış, arz-talep dengesini bozdu. Elinde ziynet altını kalmayan birçok kuyumcu talepleri karşılamakta güçlük çekerken, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün çift vardiyaya geçtiği bildirildi.

Altın fiyatlarında son zamanlarda meydana gelen artış, fiziki altına talebi artırırken, arz-talep dengesinde de sıkıntı doğurdu. Ekonomi gazetesinin haberine göre, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Darphane yönetiminin de sorunların farkında olduğunu belirterek, cuma ve cumartesi günleri fazla mesai yapan Darphane'nin pazartesi gününden itibaren de üretimde çift vardiyaya geçtiğini bildirdi.

Gram altın fiyatları, ons altın fiyatlarının da artması ile rekor seviyeye çıkarken, fiziki altına talepte artış yaşandı. Elinde ziynet altını kalmayan birçok kuyumcu talepleri karşılamakta güçlük çekerken, kuyumculardan bazıları taleplerin tamamına karşılık veremeyip sınırlı miktarda satış yapıyor. Birçok kuyumcunun altın bulamaması üzerine harekete geçen İstanbul Kuyumcular Odası, Darphane yönetimi ile bir araya gelerek sektörün yaşadığı sorunları aktardı.

KISITLI ALTIN GELİYOR

Denizli Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım da aynı sıkıntının Denizli'de de yaşandığını belirterek, "Anadolu'ya da daha kısıtlı altın gidiyor. Zaman zaman çeyrek altın ve diğer ziynet altınlarda kıtlık oluyor. Onu çözmeye çalışıyorlar. Külçe altında alım satımda çok fiyat farkı olduğu için külçe altında da sıkıntı var. Darphane, külçe altın verirsen basıyor onu. Külçe altın bulmakta da sıkıntı olunca bu sefer olay yine kilitleniyor. Darphanenin basması yetmiyor, alırken oraya külçe altın teslim etmen gerekiyor. Böyle bir kısırdöngü var ama yavaş yavaş çözülecek herhalde" dedi.

TALEP PATLADI

Talep fazla olunca, üretim az olunca sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, "Altının dünya genelinde ons fiyatının yükselmesi, aynı zamanda doların da bir miktar yükselmesi altını bu aralar çift taraflı yükseltti. Tabii hızlı yükselmesi, insanların böyle dönemlerde iştahını artırır. Herkes bağlamak için parasını altına yönelmek istiyor. Parasını başka yere yatırmaktansa altına yatırmayı tercih ediyor, güvenli liman olarak. Dolayısıyla tabii bu talebi patlattı biraz. Ama talep patlayınca ortada altın yok. Biz elimizde yeterli miktarda altın olmadığı için istediğimiz satışı yapamıyoruz. Müşteri de istediği ürünü her zaman bizde bulamadığı için istediği miktarda altın alamıyor" diye konuştu.

Altın ithalatına uygulanan kısıtlamanın da bunda etkili olduğunu dile getiren Yıldırım, "Dolayısıyla iç piyasada eldeki stoklar da eridi. Bu sefer gelen talep karşılanamadığı için böyle bir sıkıntı oluştu" ifadesini kullandı. Çağlar boyunca insanların altını en güvenilir liman olarak gördüğüne işaret    eden Yıldırım, "İnsanların gelenekleri, alışkanlıkları ile altını sevmesi, böyle zamanlarda altına olan ilgiyi de, talebi de artırıyor" ifadesine yer verdi.

SINIRLI MİKTARDA

Altına olan talepte artış yaşandığı vurgulayan Yıldırım, "Tamamen herkesin istediği kadarını vermemiz mümkün değil. Çünkü İstanbul'dan buraya gönderilen miktar az olduğu için talep de çok olunca kısa zamanda bitiyor. Tabii müşteri o an için bulamayınca biraz panikle algı yaratılıyor bence. Bugün olmazsa yarın bulunuyor işte, illaki bulunur. Elimizdeki çabuk bitiyor. Bu, kuyumcuların dışında olan bir şey. Kuyumcu elindeki malı alıp satmak ister. Herkes istediği kadar olmasa da bir miktar altına her şekilde ulaşıyor. Her isteyenin bütün talebi karşılanmasa da genel ihtiyaçlarını görecek kadar veriliyor. Çünkü elimize olanı verebiliriz. Sınırlı miktarda gelince satış da sınırlı miktarda oluyor" ifadelerine yer verdi.