FAİZLER YÜKSEK, TALEP DÜŞÜK

Yüksek faiz oranları ve çeşitli kısıtlamalar, taşıt ve konut kredisi kullanımlarını önemli ölçüde azalttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, hem taşıt hem de konut kredilerinde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor.

 

Son dönemde yükselen faiz oranları ve artan kredi kısıtlamaları, özellikle taşıt ve konut kredileri olmak üzere tüm kredi türlerinde kullanımların durma noktasına gelmesine sebep oldu. Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalar sonucunda, krediler üzerindeki faiz oranları artarken, makroihtiyati önlemler de sıkılaştırıldı.

KREDİ KULLANIMINDA SEKTÖREL FARKLILIKLAR

BDDK'nın haftalık verilerine göre, 19 Nisan itibarıyla konut kredilerinde yıl sonuna göre sadece yüzde 1,3 oranında bir artış gözlemlenirken, bu artışın kamu mevduat bankalarında yüzde 5 oranında gerilediği belirtildi. Taşıt kredileri genelinde ise yıl sonuna göre yüzde 5,8'lik bir azalma yaşandı. Kamu bankalarında bu düşüş yüzde 11,9 ile daha da belirginleşti.

FAİZ ORANLARINDAKİ DEĞİŞİMLER

19 Nisan haftasında konut kredi faizi 0.84 puan artışla yüzde 44,94 olurken, taşıt kredi faizi 33.27 puanlık bir düşüşle yüzde 23,76'ya geriledi. Bu faiz oranlarındaki değişimler, kredi talebindeki düşüşü doğrudan etkiliyor.

GENEL KREDİ HACMİ VE TÜKETİCİ TALEBİ

Merkez Bankası'nın politika faizindeki artış, kredi faizlerinde genel bir yükselişe yol açtı. Bu durum, konut ve taşıt kredisi taleplerini olumsuz yönde etkiledi. Özellikle yüksek fiyatlı araçlar için kredilerin vadesinin kısalması ve elektrikli araçlara yönelik yeni kredi limitleri, bu alanlarda kredi kullanımını daha da zorlaştırdı.