BORSADA TARİHİ REKOR, BIST 100 ENDEKSİ 10 BİN PUANI AŞTI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,77 yükselişle rekor seviyeden başlarken, sonrasında da değer kazancını sürdüren endeks, tarihinde ilk kez 10.000 puanın üzerine çıkarak 10.008,02 puanla rekor seviyeyi gördü.

Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftayı rekorlarla tamamlarken, yeni haftaya da zirvesini yenileyerek başladı. Yüzde 0,77 yükselişle haftaya rekor seviyeden başlayan BIST 100 endeksi, sonrasında da yükselişini sürdürerek tarihinde ilk kez 10.000 puanı test etti.

BIST 100 endeksinde yüzde 0,8'in üzerinde yükseliş gerçekleşirken, 10.008,02 puanla tarihi rekor seviyeyi gören BIST 100 endeksi, daha sonra bir miktar geri çekildi. 10.000 bandında dengelenmeye çalışan BIST 100 endeksinde teknik açıdan 10.000 ve 10.100 seviyeleri direnç, 9.900 ve 9.800 puan destek konumunda bulunuyor.

YAŞANAN GELİŞMELER OLUMLU KARŞILANDI

Ulaştırma hisseleri öncülüğünde bankacılık ve holding endeksi ile beraber Borsa'da yaşanan yükseliş, ekonomi yönetiminin attığı adımların piyasalar tarafından olumlu karşılandığı şeklinde yorumlandı. Cuma günü, alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 2,05 artışla 9915 puanla tamamlamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine yönelik artan güven ve öngörülebilirliğin, dış finansman sağlamayı olumlu etkilediğini belirtmiş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında sıvılaştırılmış doğal gaz için görüşme yapıldığını açıklamıştı.

BU HAFTANIN ÖNEMLİ GÜNDEMİ

ABD Merkez Bankasının (FED) faiz indirimine başlama ihtimalinin son çeyreğe doğru ötelenmesine karşın şirket karlılıklarının tahminleri aşmasıyla risk iştahının arttığını belirten analistler, bu hafta FED'in faiz kararı ve sonrasında banka başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra yoğun veri gündeminin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

Yurt içinde ise bu hafta enflasyon verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporunun da yatırımcıların odağında bulunduğunu dile getirdi.