AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırmanın 2024 Nisan ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı ya da diğer bir ifadeyle açlık sınırı 17 bin 725 TL'ye yükseldi. Mart ayında açlık sınırı 16 bin 792  lira iken, yoksulluk 54 bin 700 liraydı.

 

Türkiye İşçi Sendikaları (TÜRK-İŞ) Konfederasyonu, Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması 2024 Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. TÜRK-İŞ'in açıkladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasına göre Nisan ayında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 17.725,19 TL’ye çıktı.

YOKSULLUK SINIRI 57,7 BİN

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’nin aylık 22.991,90 TL’ye yükseldiği araştırmaya göre, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 57.736,78 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ'in yaptığı araştırmaya göre; "mutfak enflasyonu" bir önceki aya göre yüzde 5,55 arttı. Dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, son on iki ay itibariyle yüzde 74,88 olarak hesaplandı. "Mutfak Enflasyonu"nda dört aylık değişim oranı yüzde 22,81 olurken, yıllık ortalama yüzde 77,55 olarak hesaplandı.

SEÇİMİN ARDINDAN FİYATLAR ARTTI

Yılbaşında belirlenen asgari ücretin yıl ortasına gelmeden açlık sınırının altına düştüğüne işaret edilen TÜRK-İŞ açıklamasında,  "Ele geçen gelir yapılması gereken harcamanın her geçen gün biraz daha gerisinde kalmaktadır. Bu nedenle geçim koşulları gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Yerel seçimlerin ardından mutfak harcamasında gerekli olan birçok ürünün fiyatı artış gösterdi. Sadece yılın ilk dört ayında bile mutfağa gelen ek yük 3.293,31 lira oldu." denildi. 

EN ÇOK ARTAN ÜRÜNLER

Doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak derlenen gıda ürünleri fiyatlardaki değişime, harcama gruplarına göre yer verilen araştırmada, et fiyatlarındaki artışa dikkat çekildi. Kuru baklagiller grubunda nohut ve yeşil mercimek fiyatlarında artış, kırmızı mercimek ve kuru fasulye fiyatlarında ise kısmi bir düşüşe işaret edilen araştırmada yaş sebze fiyatlarındaki gerilemenin mutfak harcamasını biraz da olsa rahatlattığı kaydedildi. Ancak yaş meyve çeşitliliğinin tezgâhlarda artarken gözlemlenen fahiş fiyatların aile bütçesini olumsuz etkilediği, ıspanak, lahana gibi sebzelerin fiyatlarında düşüş gerçekleşirken patates ve soğan fiyatlarında geçen aya göre artış tespit edildiği belirtildi.