500 VE 1000 TL'LİK BANKNOT GELİYOR MU? 

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 500 ve 1000 liralık banknotlarla ilgili ilk kez net bir açıklama yaptı. Karahan, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, bu konuda teknik analizler yapıldığını belirtti ve çalışmaların sürdüğünü ifade etti. İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunum sonrasında birçok konuya değindi. Enflasyon hedefleri, TÜİK verileri ve tasarruf tedbirleri gibi konuların yanı sıra, piyasalarda uzun süredir konuşulan 500 ve 1000 TL’lik banknotlar hakkında da açıklamalarda bulundu. Karahan, "Bu kapsamda, küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz," dedi.

500 ve 1000 liralık banknotların gerekli olup olmadığı konusunda teknik analizlerin yapıldığını belirten Karahan, "Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bir karar verildiğinde, bu, kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır," ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM MESAJI

Karahan, asgari ücretle ilgili sorulara da yanıt vererek, Merkez Bankası’nın asgari ücret konusunda karar verici olmadığını vurguladı. Karahan, "Enflasyon hedeflemesi yaparken, tahminleri ve hedefleri belirlerken birtakım varsayımlar yapmak durumundayız. Asgari ücret de bunlardan bir tanesi. Daha önce yapılan açıklamaları baz alarak tahminlerimizi yaptık. Bizim burada bir tavsiye niteliğinde değil ifadelerimiz, sadece daha önce yapılan açıklamalar tek artış olacağı yönündeydi. Biz de bunları göz önünde bulundurarak tahminlerimizi yaptık ve bunu da şeffaflık çerçevesinde kamuoyuyla paylaştık," dedi.

ÇALIŞANLARA VERİLEN PERFORMANS TAZMİNATI

Milletvekillerinin performans tazminatıyla ilgili sorularına da yanıt veren Karahan, "Başkan, Başkan Yardımcıları, Denetleme Kurulu üyeleri, Banka Meclisi üyeleri, Para Politikası Kurulu üyeleri performans tazminatı ödemesi almıyor, böyle bir şey söz konusu değil. Performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etme amacıyla kullanılan bir sistem. 1980’lerden beri uygulanıyor. 2023 yılına ilişkin sorunuz olmuştu. Her çalışanımıza vermedik, net olarak söylemiş olayım. Performansa göre, yüzdelik dilimlere göre ödemeler yapıldı. 1 ila 2 maaş arasında tazminat ödemesi yapıldı. Bu da uluslararası uygulamalarla tutarlı," şeklinde konuştu.