HAZİRAN İHRACATINDA DÜŞÜŞ

TİM verilerine göre Denizli’den yapılan ihracat haziran ayında yüzde 1,9 azalışla 344 milyon dolar olarak gerçekleşti. DENİB verilerine göre ise yüzde 0,4 artış görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Denizli İhracatçılar Birliği, haziran ayı ihracat verilerini açıkladı.

TİM verilerine göre Türkiye’den yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 oranında gerileyerek 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Denizli ihracatı ise yüzde 1,9 azalış gösterdi ve 344 milyon oldu. Fakat DENİB verilerine göre kayda alınan ihracatta yüzde 0,4’lük artış görüldü ve 262 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DENİB tarafından yapılan değerlendirmede ayın ilk diliminde ihracatın yüzde 20 artış gösterdiği, bayram tatili öncesi son iki işgününün en yüksek ihracat verilerine ulaşılan günler olarak kayda geçtiği belirtildi. 

OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ

TİM verilerine göre yılın ilk 6 aylık dilimini kapsayan Ocak – Haziran dönemi ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artışla 2 milyar 137 milyon olarak gerçekleştiği vurgulandı. Aynı dönemde DENİB tarafından kayda alınan 4,7 oranında artış göstererek 1 milyar 668 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sektöre göre yapılan değerlendirmelerde ise tekstil ve konfeksiyon ihracatının yüzde 20,4 azalış gösterdiği ve 97 milyon dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. Elektrik-elektronik kalemi yüzde 8,1, metal ihracatı yüzde 12,5, tarım ihracatı yüzde 10,2, maden ürünleri ihracatı ise yüzde 14,6 oranında azaldı.

İNGİLTERE ZİRVEDE

Denizli’den Haziran ayında yapılan ihracatta en yüksek artış oranı yüzde 27,4’lük oranıyla İngiltere’ye oldu. Bu ülkeye toplam 55 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İkinci sırada yer alan ABD’ye yüzde 0,3 oranlık artışla 35 milyon dolar, üçüncü sıradaki İtalya’ya yüzde 21,5’lik artışla 32 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu süreçte Almanya’ya 26 milyon dolar, Hollanda’ya 13,2 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Fas, Kolombiya ve Portekiz’e yapılan ihracatlarda da artış görüldü.