TAŞIT SATIŞI İÇİN YENİ DÜZENLEME

Kamu taşıtlarının satışı, özelleştirme ve ihale yasalarından muaf olacak. Yeni düzenleme, 10 Temmuz'da Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

Tasarruf tedbirlerini içeren 32 maddelik kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanan tasarruf genelgesinin ardından Meclis'e sunuldu. Teklif, kamudaki taşıt satışlarını düzenlemeyi amaçlıyor.

KAMU TAŞITLARININ SATIŞINA YETKİ

Tasarruf tedbirlerini içeren kanun teklifi, 10 Temmuz’da TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Teklif kapsamında kamudaki her türlü taşıtın satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yetki veriliyor. Bu satışlar, özelleştirme ve devlet ihale yasalarından muaf olacak. Satış işlemleri için yapılacak giderler Özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak ve elde edilen gelirler genel bütçeye veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerine aktarılacak.

ÇİFT MAAŞA SINIRLAMA GETİRİLİYOR

Özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın her statüdeki kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu ve danışma kurulu üyeliklerinde görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenecek. Bu ödemelerin toplam net tutarı, 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı aşamayacak. Temmuz ayında güncellenecek göstergelerle bu tutar 98 bin liraya karşılık geliyor. Ücret alınamayan görevlere ilişkin ödeme tutarları ise genel bütçe kapsamındaki idarelerde genel bütçeye, diğer idarelerde ise ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilecek.

TASARRUF TEDBİRLERİNE UYMAYANLARA DİSİPLİN CEZASI

Kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamaları, tasarruf tedbirlerine uygunluğu açısından Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından izlenecek ve denetlenecek. Alınan tedbirlere aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Bu sonuçlar, ilgili idarelerce Cumhurbaşkanlığı'na bildirilecek.

İL ÖZEL İDARELERİNE KAYNAK AKTARIMI

Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarının, il özel idareleri aracılığıyla yapacağı yatırımlara ilişkin kaynak transferleri, hakediş raporları karşılığı yapılacak. İl özel idareleri aracılığıyla yapılacak işlere ilişkin ödenekler, kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinde ayrı tertiplerde izlenecek ve bu ödeneklerden diğer tertiplere aktarma yapılamayacak. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan yatırım teşviklerine ilişkin sözleşmeler, damga vergisinden istisna tutulacak.

DÜZENLEMELERDEN BAZI ÖNEMLİ MADDELER

  • Deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyelere, genel bütçeden yapılacak pay dağılımında 2023 yılı nüfusu esas alınarak daha adil pay verilecek.

  • İller Bankası'nın sermayesi 9 milyardan 60 milyar liraya çıkarılacak.

  • Hibrit elektrikli araçlardan düşük emisyonlu olanlar için ÖTV oranları belirlenecek.

  • BOTAŞ'ın ödenmemiş borçları, merkezi yönetim bütçesi ile mahsup edilerek terkin edilecek.

  • 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, belirli şartlar altında akaryakıt ikmali bayilik lisansı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamayacak.