İHRACAT İKLİMİ HIZ KESTİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziranda bir önceki aya göre 1,2 puan düşüşle 51,6’ya geriledi. Mart ayından bu yana en düşük seviyesine gelen endeks, bununla birlikte üst üste altıncı ayda da 50 eşik değerin üzerinde seyretti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziran ayında 51,6 olarak kaydedildi. Bu değer, endeksin bir önceki aya göre 1,2 puan düşüşle Mart ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Ancak, endeksin altı aydır 50 eşik değerinin üzerinde seyretmesi, Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının iyileştiğini ortaya koyuyor.

İHRACAT PAZARLARINDA TALEP KOŞULLARI

Mayıs ayında 52,8 olan endeks, haziranda 51,6’ya düşerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Haziranda büyümenin bir miktar yavaşlamasına rağmen Türk ihracatçılarının talep koşulları genel olarak olumlu yöndeki seyrini korudu" dedi. Harker, iyileşmenin yavaşlamasının büyük ölçüde Avrupa'daki ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrek sonunda hız kaybetmesinden kaynaklandığını belirtti.

BAE'DE GÜÇLÜ GENİŞLEME

Haziran ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarları arasında ekonomik aktivitenin en güçlü genişleme kaydettiği ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Bu durum, Türk ihracatçılarının BAE pazarındaki etkinliğinin arttığını gösteriyor.