BAKAN ŞİMŞEK ENFLASYON İÇİN NET KONUŞTU: EN ZORU GERİDE KALDI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik göstergeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, risk priminde büyük bir iyileşme yaşandığını ve enflasyon konusunda en zor sürecin geride kaldığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, mali disiplinin ve dezenflasyonun önemine dikkat çekerek, “Bizim programın önemli hedeflerinden biri de mali disiplini tesis etmek, dezenflasyona çok güçlü bir destek vermek” dedi. Bu hedeflere ulaşırken, Türkiye'nin borç sürdürülebilirliği sorunuyla karşılaşmadığını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin AB tanımlı genel devlet borcunun milli gelire oranının yüzde 28,5 olduğunu belirtti.

"RİSKLERİ AZALTTIK"

Ekonomik göstergelere dair detaylar veren Bakan Şimşek, kur riskini azalttıklarını ve döviz ile altın cinsinden borç stokunun içindeki payı düşürdüklerini açıkladı. “Borçlanmanın vadesini artırıyoruz. Bir taraftan kur riskini, bir taraftan likidite riskini azaltıyoruz, bir taraftan faiz riskini düşürüyoruz” dedi. Şimşek, aynı zamanda KKM'den çıkış sürecinin hızlandığını ve bu faslın kapanacağını belirtti.

"RİSK PRİMİNDE MUAZZAM BİR İYİLEŞME VAR"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin risk priminde dramatik bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Türkiye'nin risk priminde dramatik bir düşüş yaşandı. Bize benzer ülkelere göre, bu program sayesinde, risk priminde muazzam bir iyileşme var” dedi. Türkiye'nin dış kaynağa erişiminde sorunların önemli ölçüde ortadan kalktığını da ekledi.

"ENFLASYONDA EN ZORU GERİDE KALDI"

Enflasyon konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “En zoru geride kaldı. Kolay bir süreç değil. Dezenflasyon konusunda Türkiye tecrübeli ama hiç de başarılı değil” dedi. Önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 60'tan yüzde 38'e kadar düşeceğini belirten Şimşek, enflasyonu gelecek yıl yüzde 20'ye ve sonraki yıl yüzde 10'un altına çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

"BİR İLK OLACAK"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin bu sene dünya bankası tanımına göre ilk defa yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğini belirterek, “Bu sene çok büyük ihtimalle kişi başı milli gelirde dünya bankası tanımına göre ilk defa Türkiye yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek” dedi. Şimşek, daha adil bir gelir dağılımının büyüme için elzem olduğunu vurguladı ve vergide adalet sağlama çabalarına değindi.

"İŞSİZLİK ORANLARI SON 12-13 YILIN EN DÜŞÜK DÜZEYİNDE"

İşsizlik oranlarının son 12-13 yılın en düşük düzeyinde olduğunu belirten Şimşek, “Ortalama 700 bin vatandaşımıza her sene iş bulma mümkün oldu. O da büyüme ile istihdam yaratan büyüme ile tabi ki oldu” dedi. Kamu harcamalarının gözden geçirildiğini ve bazı programların kapatılacağını da sözlerine ekledi.