ASGARİ ÜCRET ZAMMI MEMUR VE İŞÇİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Asgari ücrete temmuz ayında yapılması planlanan ara zam tartışmaları devam ederken, zam yapılmaması durumunda memur, işçi ve özel sektör çalışanlarının yılın ikinci yarısında daha fazla vergi ödemesi bekleniyor. Açlık sınırının altına gerileyen asgari ücret, tartışmaların odağında.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete temmuz ayında herhangi bir artış yapılmayacağını açıkladı. Işıkhan, "Geçen aralık ayında da bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz" dedi. Bakan, geçici değil kalıcı refah sağlamak amacıyla bu kararı aldıklarını vurguladı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL OLACAK

Işıkhan, "Temmuz ayında enflasyonlar ve sözleşmelerden kaynaklanan farklar emekli aylığına yansıtılacak. Asgari ücretle ilgili herhangi bir toplantı, ara zam düşünmüyoruz" açıklamasında bulundu. Emekli maaşlarının en düşük 10 bin lira olacak şekilde düzenlenmesi üzerinde çalışılıyor.

VERGİ YÜKÜ ARTACAK

Asgari ücrete yapılacak ara zam, milyonlarca memur ve işçinin maaşlarını doğrudan etkiliyor. Asgari ücretin zamlanmaması, çalışanların yılın ikinci yarısında daha fazla vergi ödemesine neden olacak. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, asgari ücrete temmuz ayında yüzde 25 oranında zam yapılması halinde, memur, işçi ve özel sektör çalışanlarının yılın ikinci yarısında maaşlarından kesilecek gelir vergisi miktarı 5.100 lira daha az olacak.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE VERGİ İSTİSNASI

2022 yılında kaldırılan Asgari Geçim İndirimi ile asgari ücret kadar tutar üzerinden vergi alınmaması düzenlenmişti. Bu muafiyet tüm çalışanları kapsarken, asgari ücrete yapılan zamlar vergi oranlarını değiştiriyor. 2023 yılı başında 8 bin 506 lira olarak belirlenen asgari ücret, yılın ikinci yarısında ara zam ile 11 bin 402 lira olmuştu. Bu zam ile bir devlet memuru, yılın ikinci yarısında toplamda 3.477 lira daha az vergi ödemişti. 2024 yılında 17 bin 2 TL olan asgari ücret ile vergi istisnası 3 bin 400 lira olurken, asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması halinde bu istisna tutarı 4 bin 251 liraya çıkacak ve çalışanlar toplamda 5 bin 100 lira daha az vergi ödeyecek.

EKSTRA VERGİ YÜKÜ VE SORUNLAR

Sağlık Emekçileri Sendikası'ndan (SES) Kubilay Yalçınkaya, asgari ücrete zam yapılmamasının memur ve bordrolu çalışanların temmuzda vergi dilimi kaynaklı daha fazla vergi ödemesine yol açacağını belirtti. Yalçınkaya, "Asgari ücrete zam yapılmaması memur ve bordrolu çalışanın temmuzda vergi dilimi kaynaklı daha fazla vergi ödeme sorununa yol açacak, vergi kesintisini 2023’e göre daha da yukarı çıkaracak" dedi.