KKM FAİZİNDE ALT SINIR %35 SEVİYESİNE ÇEKİLDİ
Merkez Bankası, kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi çerçevesinde önemli bir düzenlemeye imza attı. Bankalara gönderilen talimat ile KKM hesaplarına uygulanan alt faiz sınırı politika faizinin %70'inden az olmayacak şekilde yeniden belirlendi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) Türk Lirası (TL) mevduata geçişi teşvik etmek amacıyla adımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda, TCMB tarafından bankalara gönderilen talimatla, KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, politika faiz oranının %80’inden %70’ine indirildi. Bu değişiklikle birlikte, vade sonunda TCMB tarafından ödenecek kur farkı tutarı, yine politika faizi esas alınarak hesaplanacak. Ayrıca, yeni açılacak ve yenilenecek hesaplar için “ek getiri” adı altında herhangi bir ödeme yapılmayacağı bildirildi.
22 TEMMUZ’DAN İTİBAREN GEÇERLİ
Bu düzenleme ile KKM hesaplarının azalması ve TL mevduatının payının artması hedefleniyor. Yapılan değişiklikler, 22 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Daha önce KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, %50 olan politika faizinin %80’i seviyesinde, yani %40 olarak uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile bu oran %35’e düşürüldü.
BANKA GENEL MÜDÜRLERİYLE TOPLANTI
Edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası yönetimi banka genel müdürleri ile bir araya geldi. 3 ayda bir düzenli olarak yapılacak istişare toplantılarında kur korumalı mevduattan çıkış, zorunlu karşılıklara nema ve yabancı para kredilere yönelik düzenlemeler ele alındı.
TOPLANTIDA KKM FAİZİ KONUŞULDU
Toplantıda, Döviz Dönüşümlü Mevduat’ta (DDM) şu an itibariyle verilen faizin önceki düzenlemeler çerçevesinde %40’ın altına inemediği belirtildi. Bankalar, çıkışı teşvik etmek için bu faizin altına inilmesi yönünde talepte bulundu. TCMB ise bu sınırın 5 puan aşağı çekilmesi konusunda adım atılabileceğine dair görüş bildirdi. Toplantı sonrası Merkez Bankası, bankalara gönderdiği talimatla KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırını %80’den %70’e indirerek faizi %35’e çekti.
ZORUNLU KARŞILIKLARDA DÜZENLEME
Toplantıda, bankaların DDM işlemlerinde vadelere göre farklılaşan zorunlu karşılıklar konusunda da düzenleme yapılmasında fayda bulunduğuna dair görüşler beyan edildi. Bankalar, 6 aya kadar olan vadeye uygulanan zorunlu karşılık avantajının kısa vadeyle eşitlenmesini önerdi. TCMB yönetimi ise bu yaklaşımı olumlu gördüğünü belirtti.
ZORUNLU KARŞILIKLARA NEMA TALEBİ
Edinilen bilgilere göre, TTB genel kurulunda da dile getirildiği üzere, bankalar zorunlu karşılık tutarlarına nema konusunda TCMB’den destek istedi. Bankalar, zorunlu karşılık düzenlemeleri sonrası TCMB’de tutmak zorunda kaldıkları paranın vadesiz mevduat tutarının önemli bir bölümüne yaklaştığını belirtti. Ayrıca, yabancı para kredi kartlarında uygulanan %1,8’lik sınırın maliyetlerinin çok altında kaldığını ifade ederek, bu sınırın yükseltilmesi talebinde bulundular. Bu konuların TCMB yönetimi tarafından not alındığı belirtildi.
KREDİ BÜYÜME SINIRI
Toplantıda ayrıca, kredilere uygulanan %2 büyüme sınırı konuşuldu. Bankacılar, %2 sınırını zorlayan büyük montanlı yabancı para yatırım kredilerine yönelik uyarlama talebinde bulundu. TCMB yönetimi ise program konusundaki kararlılığını dile getirdi ve rezerv artışının süreceği mesajını verdi.