MOODY'S TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU YÜKSELTTİ
Moody's, Türkiye'nin B3 olan kredi notunu iki kademe artırarak B1'e yükseltti. Fitch ve S&P'nin ardından Moody's de not artırımı gerçekleştirdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B3'ten B1'e yükseltti. Moody's, 12 Ocak 2024 tarihinde yayımladığı son raporunda kredi notunu sabit bırakmış, ancak görünümü durağandan pozitife çevirmişti. 6 ay sonra gelen bu sürpriz artış, Türkiye ekonomisinde son dönemde atılan adımların olumlu etkilerini yansıtıyor.
KREDİ NOTU GÖRÜNÜMÜ POZİTİF KALDI
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırarak B1'e yükseltirken, kredi notu görünümünü de pozitif olarak korudu. Yapılan açıklamada, kredi notunun artırılmasında Türkiye ekonomisinde atılan adımların etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kredi notunun B1'e yükseltilmesinin temel itici gücü yönetişimdeki iyileşmeler, daha spesifik olarak da ortodoks para politikasına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen geri dönüş" denildi.
TÜRKİYE'NİN MAKROEKONOMİK İYİLEŞMESİ
Moody's açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu, Türkiye'nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları vermekte. Enflasyon ve iç talebin ılımlı bir seyir izlemeye başlaması, önümüzdeki aylarda ve 2025 yılında enflasyonist baskıların önemli ölçüde azalacağına dair güvenimizi artırmakta. Ilımlı politika duruşu, Türkiye'nin yüksek dış kırılganlığını halihazırda önemli ölçüde azaltmakta. Siyasi risk bir derecelendirme kısıtlaması olmaya devam etmekte. Pozitif görünüm, yukarı yönlü risk dengesini yansıtmakta."
KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ ROLÜ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, ülkelerin ya da şirketlerin kredi değerliliğini ölçen kuruluşlardır. Bu derecelendirmeler, yatırım ortamının risk seviyesinin belirlenmesinde kritik rol oynar. Moody’s, Standard & Poor’s ve Fitch Ratings, bu alandaki en önemli üç kuruluştur ve sektörün büyük bir kısmını kontrol etmektedirler. Bu sebeple, bu kuruluşlarca verilen kredi notları piyasalarda büyük etkiye sahiptir.
KREDİ NOTLARI NASIL VERİLİR?
Kredi derecelendirmesi yapılırken ekonomik ve politik riskler gözden geçirilir. Ekonomik risk değerlendirmesi büyüme oranı, işsizlik ve enflasyon oranları, cari işlemler dengesi gibi makro ekonomik göstergelere dayanırken; politik riskler siyasi istikrar, ülke içi siyasi dengeler ve dış politika gibi kriterler üzerinden belirlenir.
KREDİ NOTLARINDA SON DURUM
Fitch, Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmiş, not görünümünü pozitif olarak belirlemişti. S&P ise Mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu aynı şekilde B’den B+’ya yükseltmiş ve not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşabilmesi için bu üç kuruluştan dört kademe daha not artırımı alması gerekiyor.