MERKEZ BANKASI'NDAN YUVAM ADIMI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduata geçişi desteklemek amacıyla YUVAM hesaplarına ilişkin önemli düzenlemeler yaptı.

TCMB, yurt dışında yerleşik vatandaşların mevduat ve katılım sistemi olan YUVAM hesaplarına ilişkin tebliğde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan bu düzenleme ile YUVAM hesapları için faiz oranı alt sınırı, politika faizinin yüzde 70'ine indirildi. Böylece, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına benzer bir uygulama YUVAM hesapları için de getirilmiş oldu.

VADELERE GÖRE GETİRİ ORANLARI

Yeni düzenlemeye göre, YUVAM hesaplarının vadelere göre ilave getiri oranları da değişti. 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için ilave getiri oranları sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi. Bu oranlar, önceki düzenlemeye göre 2'şer puan azaltıldı.

YUVAM HESAPLARININ AÇILMA ŞARTLARI

YUVAM hesapları, yalnızca yurt dışından transfer yoluyla ya da yurt dışından efektif olarak geldiğini tevsik eden bir belge karşılığında açılabilecek. Ayrıca, bankalara YUVAM hesapları için herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak. Bu değişiklikler, 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

DÜZENLEMELERİN AMACI

Merkez Bankası'nın bu adımları, Türk lirasına olan güveni artırmak ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının tasarruflarını Türkiye'ye yönlendirmeyi hedefliyor. YUVAM hesaplarına getirilen bu düzenlemelerle, döviz girişlerinin artırılması ve Türk lirasının güçlendirilmesi amaçlanıyor.